Esteu aquí

Inici » Els procediments

OCT (Tomografia de coherència òptica)

OCT (Tomografia de coherència òptica)

Procediment Diagnòstic

La tomografía de coherencia òptica, coneguda com OCT pel seu acrònim en anglés, és una prova complementària bàsica en l’Oftalmologia d’avui dia. A través de l’OCT s’obtenen imatges d’alta resolució de la retina i el nervi òptic, quasi equivalents a l’anatomia patològica que s’obtindria si es fes una biòpsia de la zona.

1. Per a què serveix?

És una prova necessària en el diagnòstic i seguiment de moltes malalties de la retina que afecten a la màcula, aquella part de la retina encarregada del centre de la visió.

Això succeeix en la Degeneració Macular Associada a l’Edat (DMAE) per a saber si estem a temps de tractar-la i també per a valorar la resposta al tractament.

També en les inflamacions de la màcula en els pacients diabètics (edema macular diabètic), en les trombosis retinianes, en les uveïtis, o després d’un empitjorament de visió poc després de la cirurgia de la cataracta (edema macular pseudofàquic).

Per altra banda, és essencial per a detectar precoçment malalties de la màcula que poden reparar-se mitjançant cirurgia de retina (vitrectomia) com les membranes epimaculars, les traccions vítreo-maculars o els forats maculars. Totes elles amb molt bon pronòstic si es realitzen de manera precoç.

Finalment, també permet estudiar el nervi òptic; de manera que és molt útil en la detecció del glaucoma precoç, permetent valorar l’inici d’un tractament abans de que apareguin lesions al camp visual.

2. Com es realitza? Cal alguna preparació prèvia?

La realització de la prova és molt còmoda. Només cal que el pacient col·loqui el cap al suport de l’equip i miri a un punt lluminós que l’oftalmòleg li indica. En pocs minuts estarà la prova realitzada.

La major part de les vegades no cal cap preparatiu previ. En alguns pacients, segons la patologia a estudiar, es pot necessitar la dilatació prèvia de la pupil·la mitjançant un col·liri.

3. Quins efectes secundaris o riscos té?

Aquesta prova és completament innòcua i no té cap tipus de risc per al pacient.

4. Els resultats

Les imatges s’analitzen al moment i poden ser valorades per l’Oftalmòleg en la mateixa visita. L’equip de l’OCT incorpora un software de comparació amb la resta de la població per edat, sexe i raça, per a saber si els resultats són dins la normalitat o no.

5. Experiència

El Dr. Jordi Martín, Oftalmòleg especialista en Retina, te àmplia experiència en la realització i l’anàlisi de les imatges per OCT. Familiaritzat amb l’equip des de la seva introducció a l’Hospital Clínico Universitario de Zarazoga al 2005, va treballar-hi a l’Institut Català de Retina (ICR) amb la realització i informe de proves per a metges externs i va supervisar des del punt de vista mèdic l’adquisició del primer OCT a la província de Tarragona, a l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla.

Això converteix al Centre Mèdic Rambla Nova en l’únic centre privat a la ciutat de Tarragona en gaudir de la técnica de l’OCT recolzada per l’experiència d’un retinòleg.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.