logov5

Pruebas médicas

Los procedimientos son pruebas diagnósticas y/o terapéuticas. No todas se realizan en el centro.

Colonoscopia

Què és una colonoscòpia?
Quines aplicacions té?
Abans de la colonoscòpia
Com es realitza
Després de la colonoscòpia
Riscos possibles
Resultats
Procediments alternatius

Detall de l'interior d'un còlon sa

Què és una colonoscòpia?

La colonoscòpia és una prova diagnòstica ambulatòria que permet la visualització directa de l’interior del budell per a l’estudi del recte, còlon i en alguns casos els últims trams del budell prim. [tornar]

Quines aplicacions té?

Aquest procediment permet avaluar símptomes gastrointestinals com dolor abdominal, sagnat rectal, restrenyiment o diarrea crònics o altres problemes intestinals.

També es fa servir de forma preventiva en pacients sense símptomes, com per exemple per a veure si hi ha pòlips o càncer de còlon. Si teniu més de 50 anys i no teniu cap altre factor de risc, el vostre metge us pot recomanar una colonoscòpia cada 10 anys per a descartar la possibilitat d’un càncer de còlon. Quan hi ha antecedents familiars de pòlips o de càncer, pot ser recomanable fer una colonoscòpia abans. [tornar]

Abans de la colonoscòpia

La colonoscòpia requereix una preparació prèvia poc molesta per a assegurar que el budell estigui net per al seu examen. Aquesta preparació inclou, esquemàticament, una dieta per als quatre dies previs i l’administració d’un laxant la nit abans. Sense una preparació adequada, és molt possible que la colonoscòpia s'hagi de repetir.

Si experimenteu irritació anal per causa de l'evaquació de femta líquida, us recomanem que apliqueu vaselina abans i que netegeu la zona amb tovalloletes humides enlloc de paper.

Recordeu al metge les possibles medicacions que esteu prenent, especialment si sou diabètic/a, si preneu medicació per a la tensió arterial o per problemes de cor, o bé si preneu medicació que alteri la viscositat sanguínia (Aspirina, clopidogrel, etc.).

Si no podeu assistir a la cita o teniu algun dubte, si us plau, truqueu al 977250000 per a comentar-ho amb el personal del centre. [tornar]

Com es realitza?

Detall de colonoscopi PentaxL’exploració es realitza mitjançant l’endoscopi, un tub flexible que s’introdueix per l’anus i permet veure l’interior del budell. En cas necessari es poden prendre mostres per a analitzar i extirpar algunes de les lesions que es puguin trobar.

Es fa amb sedació, de forma que el pacient no pateix cap tipus de dolor durant l’exploració.

El procediment dura entre 30 i 60 minuts. [tornar]

Després de la colonoscòpia

És habitual que després de la colonoscòpia tingueu sensació de gasos i petits còlics, però aquests han de desaparèixer de seguida.

Normalment es pot reprendre la dieta habitual immediatament, però la resta de l'activitat normal es pot veure afectada durant el mateix dia de l'exploració. En aquest sentit, és interessant venir amb un acompanyant, ja que la medicació administrada pot alterar els vostres reflexos i capacitat sensorial. Durant la resta del dia heu d’evitar la conducció de vehicles o prendre decisions importants. Nosaltres us suggerim que descanseu tranquils després de l’exploració.

Si s'ha fet extracció de teixits o pòlips, no prengueu Aspirina ni cap altre medicament antiinflamatori. En cas de prendre anticoagulants, consulteu amb el metge quan podeu reprendre la medicació.

Si en els dos dies següents teniu sagnat abundant, pas de coàguls o dolor abdominal, truqueu immediatament al metge. [tornar]

Riscos possibles

En general, la colonoscòpia és una prova segura. Les complicacions que poden sorgir durant l’exploració o posteriorment són molt rares (menys d’un cas per cada 1000 exploracions) i deriven de tres causes principals:

  1. Reacció adversa a la sedació durant l’exploració: flebitis (inflamació o irritació de la via venosa), reacció al·lèrgica (urticària, sibilància, anafilaxi), problemes càrdio-respiratoris (arrítmia, aspiració bronquial, respiració lenta o fins i tot aturada cardio-respiratòria).
  2. Sagnat local en el lloc d’extracció d’una mostra (biòpsia) o d’extirpació d’un pòlip o altre teixit abdominal
  3. Perforació en la paret del còlon o del recte

En aquests supòsits, podríeu patir distensió de l’abdomen, dolor, hipotensió, infecció, hemorràgia.

Aquestes complicacions poden requerir un tractament urgent i inclòs una intervenció quirúrgica. Aquests riscos són una mica més alts quan la colonoscòpia es realitza amb aplicació terapèutica (polipectomia, dilatació d’estenosis, etc.).

En el moment de programar una exploració com aquesta, el metge us demanarà que signeu un full de consentiment i us facilitarà un telèfon de contacte per a emergències. En cas que presenteu dolor abdominal important, acompanyat de febre o d’hemorràgia rectal, en les hores o dies posteriors a la colonoscòpia, heu de comunicar-ho el més aviat possible a l’especialista en Aparell Digestiu, a través del telèfon que us hauràn facilitat. [tornar]

Resultats

Detall de pòlip cancerós al còlonEl metge revisara els resultats de la colonoscòpia i els compartirà amb vosaltres.

Resultat negatiu – El resultat és negatiu si el metge no ha detectat cap anormalitat en el còlon. Si no teniu cap factor de risc (tret de l’edat) el metge us pot recomanar que espereu 10 anys abans de repetir l’exploració.

Resultat positiu – Una colonoscòpia es considera positiva si el metge hi troba pòlips o teixits anormals. La majoria de pòlips no són cancerosos, però alguns poden ser pre-cancerosos. Els pòlips extirpats durant la colonoscòpia s’envien al laboratori per a analitzar si es tracta de pòlips cancerosos, pre-cancerosos o benignes.

Depenent de la mida i nombre de pòlips, probablement haureu de fer un seguiment més rigorós en el futur. [tornar]

Procediments alternatius

El vostre metge us pot suggerir procediments alternatius per al diagnòstic, si existeix alguna contraindicació o hi ha altres raons per a evitar la colonoscòpia. Si sou reticents a sotmetre-us a una colonoscòpia, parleu amb el metge per a avaluar les alternatives, però recordeu que l'única forma alternativa de prendre mostres o eliminar pòlips és la cirurgia. Si no és el cas, la colonoscòpia virtual és un procediment que fa servir la darrera tecnologia en tomografia computeritzada (TC o TAC) per a fer l'exploració sense la introducció física de tubs. [tornar]

Procediment inclòs en el protocol de revisió de la Unitat de Revisions Mèdiques.

Buscador

Pedir Cita Online

Pedir Cita Online
Ventajas de la citación Online
 
  • A cualquier hora del día
  • Sin esperas y muy fácil
  • Eliges la hora que mejor te va
  • Puedes modificarla si quieres o cancelarla

Centre Mèdic Rambla Nova

footer1

El proyecto del centro se gesta en 2009 cuando, partiendo de la idea original y en un proceso de análisis en que participan dos colectivos, se definen todas las vertientes del proyecto, técnicas y perceptivas, teniendo en cuenta las visiones del médico y el paciente del que tiene que ser este espacio de relación, donde la actividad médica tiene que lograr las máximas cuotas de satisfacción.

Instalaciones

footer2

Las 14 consultas se encuentran en un único espacio, en algunos casos dividido por una mampara opaca de vidrio que separa el propio despacho de la zona de exploración. Cada consulta cuenta con el equipamiento apropiado para el diagnóstico o el tratamiento propios de las especialidades que aloja.

Dónde estamos

footer3
---
© Centre Mèdic Rambla Nova
Rambla Nova, 103 (Edifici Atlàntic)
CP 43001
Tarragona, España
 

Contactar con el centro

footer4
 

Per teléfono

Tel. +34 977 25 00 00 |
Por email
Contactar por formulario

Conecta con nosotros

if linkedin 437252if YouTube 191274flickrissue