logov5

Centre mèdic Rambla Nova

El programa del centre incorpora un àrea de recepció, 14 consultoris d’especialistes amb espais propis d’espera i una unitat de procediments on es realitzen endoscòpies i cirurgies ambulatòries.

Unitat del Son

  La Unitat del Son és una unitat multidisciplinar composada per cinc metges especialistes, un infermer i una auxiliar clínica. L'equip es reuneix periòdicament per a l'avaluació de casos clínics complexes.

 

L’objectiu d’aquesta Unitat és oferir una assistència integral en el diagnòstic de la patologia del son, amb la finalitat de cobrir totes les àrees: la patologia del son, les hipersòmnies, els insomnis, les parasòmnies i les alteracions circadianes, en totes les edats. Aquests trastorns representen un problema de salut pública, a causa de com n’estan augmentant els casos i de les seves conseqüències sociosanitàries.

 

Equip humà

• Dr. Javier Albares (Neurofisiologia Clínica).
• Dr. Xavier Ustrell Roig (Neurologia)
• Dra. Maria José Mas Salguero (Neurologia Pediàtrica)
• Dra. Teresa Maria Argemí Coletas (Medicina Interna)
• Dr. José Javier Benito González (Otorinolaringologia)
• Eduard Roca(Unitat d’Ortodòncia)

Realització de l’exploració

Durant l’exploració es registren diversos senyals fisiològics com: l’activitat cerebral, la respiració, el ritme cardíac, l’activitat muscular, la saturació d’oxigen a la sang, els moviments oculars i els roncs.

Es col·loquen una sèrie d’elèctrodes superficials en contacte amb el cuir cabellut, la cara i el cos, enganxats amb una substància adhesiva. Rarament aquesta substància por crear una lleugera irritació cutània que desapareix en hores o dies. També s’apliquen unes bandes elàstiques al tòrax i l’abdomen. La informació s’emmagatzema informàticament i és analitzada posteriorment pel metge especialista en Neurofisiologia Clínica.

La polisomnografia Nocturna no té cap risc per si mateixa. Tot el registre es realitza de forma supervisada per personal d’infermeria. En ocasions excepcionals, els pacients amb epilèpsia poden patir alguna crisis pel fenomen facilitador del son. Aquest fet ajuda al seu diagnòstic i tractament.

Els estudis de son es realitzen les nits de dilluns i dimecres. El pacient entra al centre a les 21:15h i surt quan acaba l’estudi, a les 07:00h del dia següent.

En el diagnòstic de la Narcolèpsia, la Polisomnografia nocturna es complementa amb el Test de latències múltiples que consisteix en un seguit de migdiades que es realitzen durant tot el matí següent a la polisomnografia.

 

Recomanacions per a realitzar una Polisomnografia Nocturna

Es recomana: 
• El dia de l’estudi convé llevar-se d’hora al matí, al voltant de les 07:00, i no fer migdiada. Això facilitarà la conciliació del son durant la prova.
• És convenient fer-se l’estudi amb el cap net, si pot ser, acabat de rentar. Els homes és convenient que vinguin afaitats.
• Sopar lleugerament abans d’acudir al centre per a realitzar la prova.
• Cal portar una bossa amb: pijama còmode, pinta de cabells, raspall i pasta de dents i roba pel dia següent.

No es recomana: 
• Posar-se laca ni fixadors de cabell el dia abans de realitzar l’estudi.
• Modificar les pautes farmacològiques habituals.
• Portar ràdios, telèfons, mòbils, revistes o llibres per ajudar a conciliar el son.
• Consumir alcohol, tabac o productes que continguin cafeïnes en les hores prèvies a l’estudi.
• Realitzar exercici físic vigorós ni feines estressants abans de la prova.

 

L’estudi es realitza en un ambient adequat, tranquil i sense sorolls. Durant tota la nit hi ha personal especialitzat que controla la qualitat del registre.
 
Disposem d’un equipament tècnic punter que permet estudiar els trastorns que apareixen en les diferents fases del son. Això s’aconsegueix gràcies a la realització de dos tècniques simultànies: la vídeo-electroencefalografia, que estudia l’activitat cerebral, i la poligrafia, que permet monitoritzar la respiració, la relaxació muscular, el pols o el ronc, entre d’altres.
 
La polisomnografia nocturna es considera la prova més completa per a detectar trastorns del son i no es pot substituir per altres estudis parcials que no són acceptats per les societats científiques.
 
Es pot quedar un acompanyant durant l’estudi, tot i que només és recomanable per a menors de 14 anys.
 
son

 

Els símptomes principals per consultar a la Unitat del Son són: insomni, somnolència diürna, roncs intensos, pauses respiratòries durant el son, excés de son i conductes anormals durant el son (moviments, malsons, etc).

Els pacients poden consultar per compte pròpia o ser derivats per metges de diferents especialitats mèdiques: medicina de família, neurologia, neuropediatria, medicina interna, pneumologia, otorinolaringologia, etc.

A cada pacient se li realitza un estudi polisomnogràfic nocturn individualitzat per a diagnosticar el seu trastorn del son.

Un cop realitzat l’estudi, es deriva el pacient al metge que ha sol·licitat l’estudi o, en cas d’haver consultat per compte propi, se’l deriva a l’especialista adequat.

TESTIMONIS

Un pacient de la Unitat del Son ens explica la seva experiència amb la polisomnografia i l'us del CPAP, que en el seu cas ha permès diagnosticar i tractar un problema de somnolència diürna.

"Tenia el problema de què no descansava, m'agafava molta son conduint, després de menjar m'adormia assegut a taula."
"La meva dona em va dir que roncava molt i que potser era això el que em produïa aquest problema."
"Em van demanar de fer una polisomnografia, i a arrel d'aquí vam veure que [el problema de somnolència] era degut a què no descansava per la nit."
"Aleshores em van col·locar el CPAP, i he guanyat molta qualitat de vida: descanso per la nit, puc conduir sense cap problema."
"Abans em despertava pel matí sense ganes d'aixecar-me. Al migdia em notava fatigat, no tenia ganes de fer res, nomes de dormir."
"Ara faig les coses amb més ganes, interiorment em trobo millor."

La Unitat del Son és una unitat multidisciplinar composada per cinc metges especialistes, un infermer i una auxiliar clínica. L’equip es reuneix periòdicament per a l’avaluació de casos clínics complexes.

Els símptomes principals per consultar a la Unitat del Son són: insomni, somnolència diürna, roncs intensos, pauses respiratòries durant el son, excés de son i conductes anormals durant el son (moviments, malsons, etc).

A cada pacient se li realitza un estudi polisomnogràfic nocturn individualitzat per a diagnosticar el seu trastorn del son.

A continuació podeu veure la seva explicació en vídeo.

 
 

 

 

 

Què estas buscant?

Què estas buscant?

Demaneu Cita Online

Demaneu Cita Online

Avantatges de la citación Online

  • A qualsevol hora del dia
  • Sense esperes i molt fàcil
  • Tries l'hora que millor et va
  • Pots modificar-la si vols o cancel·lar-la
 

 

Centre Mèdic Rambla Nova

footer1

El projecte del centre es gesta l’any 2009 quan, partint de la idea original i en un procés d’anàlisi en què participen dos col·lectius, es defineixen tots els vessants del projecte, tècniques i perceptives, tenint en compte les visions del metge i el pacient del que ha de ser aquest espai de relació, on l’activitat mèdica ha d’assolir les màximes quotes de satisfacció.

Instal·lacions

footer2

Les 14 consultes es resolen en un únic espai, en alguns casos dividit per una mampara opaca de vidre que separa el propi despatx de la zona d’exploració. Cada consulta compta amb l’equipament apropiat per al diagnòstic o el tractament propis de les especialitats que allotja.

On estem

footer3
© Centre Mèdic Rambla Nova
Rambla Nova, 103 (Edifici Atlàntic)
CP 43001
Tarragona, España
 

Contactar amb nosaltres

footer4
 

Per telèfon

Tel. +34 977 25 00 00 |
Per email
Contactar per formulari

Connecta amb nosaltres

if linkedin 437252if YouTube 191274flickrissue