logov5

Actualidad del centro

El Centro Médico Rambla Nueva es el resultado del proceso de definición del espacio común entre las necesidades de los médicos y las de sus pacientes.

Empapar el sol sin dejarles la piel

Tot i que el sol és de vegades beneficiós, sobretot en malalties com la psoriasi i l'osteoporosi, molts cops pot ser perjudicial. Qui ha dit que pigmentar-se la pell és saludable? Els adolescents són els que més ignoren els consells dels dermatòlegs, que adverteixen que la majoria dels qui prenen el sol sense filtre de protecció pateixen cremades. A més, algunes persones fan servis làmpades de raigs UVA sense tenir en compte que la incidència de patir càncer s'accelera. I és que l'exposició a la radiació ultraviolada del sol és la major causa de desenvolupar un melanoma. Les làmpades de bronzejat imiten la llum del sol i proporcionen una intensitat semblant, concentrant les dosis de raigs ultraviolats. La conseqüència és el risc de patir cremades com les produïdes pel sol. A més, l'únic tractament eficaç que existeix en front del melanoma és la prevenció, ja que aquest és resolutiu en la majoria dels casos si es detecta aviat, però mortal en estats avançats. El melanoma és un tumor pigmentari, és a dir, una "piga" que canvia d'aspecte. L'índex de supervivència és alt si la invasió és mínima. Malgrat que el càncer de pell va en augment en el món desenvolupat (per citar un exemple, als Estats Units ja és el més freqüent) i de què els experts preveuen que les xifres s'incrementaran, la majoria de persones continua pensant que prendre el sol sense precaució és sa.

De fet, el càncer de pell s'ha duplicat entre els espanyols de 35 a 50 anys. L'ús de cremes amb fotoprotector d'índex superior a 15 redueix el risc de melanoma en un 81 per cent. Els resultats de les darreres estadístiques apunten un augment de melanoma i altres tipus de càncer de pell a Espanya. Una dada curiosa és que s'ha duplicat la incidència de càncer de pell en persones de més de 50 anys, ja que aquesta generació no va rebre cap fotoprotecció durant la seva infantesa, i encara que ara la facin servir, arrossega les conseqüències de radiacions acumulades des del passat. Això és degut a què la pell té memòria. Al cap dels anys, una persona pot patir els excessos comesos de jove. Entre ells hi figura exposar-se llargues hores al sol sense una protecció adequada o haver abusat dels raigs ultraviolats. Tampoc és cert que una persona amb pell més pigmentada estigui exempta de fer servir filtres solars.

La recomanació

Els dermatòlegs aconsellen no fer servir crema amb un filtre solar que estigui per sota del factor 15. Tampoc han de contenir perfum (ja que és fototòxic) ni substàncies que estimulin la pigmentació. Les millors cremes per als homes són les que es presenten en forma de gel o esprai, millor si són menys espesses, ja que una crema espessa dificulta la seva absorció cutània en les zones més piloses. Les cremes serien més adequades per a les dones i els olis estan contraindicats en la regió facial.

Els principals dubtes
Per què l'exposició excessiva al sol provoca una lesió en la pell?

Una part de la llum solar la constitueixen els raigs ultraviolats (UV). N'hi ha de tres tipus: A, B i C, i els dos primers, si no es prenen les mesures adequades, són potencialment perillosos. El procés que segueix és:
• en primer lloc, els raigs UV fan que la melanina (un component químic que es troba a la pell) reaccioni.
• en segon lloc, la pell es posa morena i, amb una exposició incontrolada, es fa malbé.

Quina mena de trastorns pot provocar el sol?

El sol pot danyar la pell de diferents maneres: prèviament queratosis actíniques i envelliment, i posteriorment càncer.

Quines persones tenen més risc de càncer de pell?

Les possibilitats de patir tumors cutanis s'incrementen:
• Si una persona té la pell blanca (com més clara sigui, major serà el risc, que pot ser fins a 20 cops superior al d'una persona amb pell fosca).
• Amb exposició excessiva als raigs ultraviolats.
• Tenint un familiar amb càncer de pell.
• Si s'està exposat en el treball a arsènics (prohibits a Europa), certs tipus d'olis de tall, brees i quitrans d'ús industrial.

Normes per a prendre el sol amb garanties

• Els filtres solars s'han d'aplicar 20 minuts abans de sortir de casa.
• Les aplicacions s'han de repetir cada dues hores i després de cada bany si no són resistents a l'aigua.
• No s'ha de prendre el sol entre les 12:00 h i les 17:00 h perquè la radiació és més intensa en aquesta franja horària.
• A la muntanya s'ha de fer servir crema amb fotoprotecció més alta, perquè el risc de patir cremades és superior.
• Durant l'embaràs i la lactància s'ha de fer servir filtre solar de protecció més alta.
• Els primers sis mesos de vida d'un nadó s'aconsella no dur-lo a la platja, i a partir dels set mesos amb protecció solar.
• Hi ha grups de risc que han d'extremar les precaucions: les persones amb la pell fina i sensible, la gent gran (tenen el sistema immunològic debilitat), les persones propenses a patir herpes, albinisme o cicatrius, lupus i malalties hepàtiques.
• No es pot fer servir un producte solar de l'any passat si està en mal estat.
• Les ulleres de sol han de ser amb els vidres homologats per a evitar la inflamació de la còrnia, conjuntivitis o cataractes.
• Després de l'exposició al sol refresqueu la pell amb crema hidratant.
• Recordeu que l'ombra evita només el 50 per cent de la radiació ultraviolada.
• La neu reflecteix el 80 per cent de la radiació ultraviolada.
• Prop del 90 per cent de la radiació pot travessar els núvols.
• El 95 per cent de la radiació ultraviolada penetra a l'aigua.
• Vestimenta: la millor defensa contra el sol és cobrir-se, posar-se un barret (amb una ala ampla) o una gorra de fil de color blanc.
• No totes les locions d'autobronzejat contenen protecció solar, i per això és necessari llegir bé el prospecte abans d'aplicar-la. Tanmateix, els olis bronzejadors o les cremes de nadó (malgrat que donen a la pell un aspecte brillant i suau) no proporcionen protecció.

Buscador

Pedir Cita Online

Pedir Cita Online
Ventajas de la citación Online
 
  • A cualquier hora del día
  • Sin esperas y muy fácil
  • Eliges la hora que mejor te va
  • Puedes modificarla si quieres o cancelarla

Centre Mèdic Rambla Nova

footer1

El proyecto del centro se gesta en 2009 cuando, partiendo de la idea original y en un proceso de análisis en que participan dos colectivos, se definen todas las vertientes del proyecto, técnicas y perceptivas, teniendo en cuenta las visiones del médico y el paciente del que tiene que ser este espacio de relación, donde la actividad médica tiene que lograr las máximas cuotas de satisfacción.

Instalaciones

footer2

Las 14 consultas se encuentran en un único espacio, en algunos casos dividido por una mampara opaca de vidrio que separa el propio despacho de la zona de exploración. Cada consulta cuenta con el equipamiento apropiado para el diagnóstico o el tratamiento propios de las especialidades que aloja.

Dónde estamos

footer3
---
© Centre Mèdic Rambla Nova
Rambla Nova, 103 (Edifici Atlàntic)
CP 43001
Tarragona, España
 

Contactar con el centro

footer4
 

Per teléfono

Tel. +34 977 25 00 00 |
Por email
Contactar por formulario

Conecta con nosotros

if linkedin 437252if YouTube 191274flickrissue