logov5

Actualidad del centro

El Centro Médico Rambla Nueva es el resultado del proceso de definición del espacio común entre las necesidades de los médicos y las de sus pacientes.

Prevención del cáncer de piel

La pell és la coberta externa del cos humà i un dels òrgans més importants del mateix tant per grandària com per les seves funcions. La pell separa l'organisme del medi ambient extern però, al mateix temps, permet la seva comunicació amb ell mateix. Per tant, actua de barrera contra agressions externes (mecàniques, químiques, tòxics, calor, fred, radiacions ultraviolada i microorganismes patògens) i és essencial per al manteniment de l'equilibri de fluids corporals actuant com a barrera davant la possible pèrdua d'aigua (pèrdua transcutània d'aigua), el manteniment de l'equilibri tèrmic i la transmissió d'una gran quantitat d'informació externa que accedeix a l'organisme pel tacte, la pressió, temperatura i receptors del dolor. D'altra banda, també exerceix un paper fonamental en la relació humana, ja que intervé en l'exteriorització del nostre estat emocional (ens ruboritzem, pal·lideses, el nostre pèl s'estarrufa i emanem olor mitjançant feromones).

Què és el càncer de pell?

El càncer de pell és el tipus més comú de càncer. En general, es forma a la pell exposada a la llum solar, però es pot presentar en qualsevol part del cos. Per aquest motiu la majoria de tumors cutanis s'originen en l'epidermis, ja que és la capa més externa de la pell i, per tant, és la que està més exposada a la radiació solar.

Hi ha diferents tipus de càncer de pell, però en general s'agrupen en dos grans grups: càncer de pell no melanoma i el càncer de pell tipus melanoma. Dins dels tumors cutanis no melanoma s'inclouen tots els tumors cutanis que no deriven dels melanòcits (cèl·lula encarregada de la pigmentació cutània), sent els dos més importants per la seva elevada incidència:

• Carcinoma baso cel·lular: procedeix de les cèl·lules basals localitzades en l'estrat basal de l'epidermis (capa més profunda de l'epidermis). És particularment freqüent en la raça caucasiana i, a més, la seva incidència està augmentant en un 10% anual. No té capacitat de donar metàstasi encara que pot ser invasiu localment pel seu creixement lent però progressiu.

Figura 1. Carcinoma baso cel·lular nodular

• Carcinoma espino cel·lular: és un tumor que procedeix dels queratinòcits epidèrmics i que té la capacitat per metastatitzar sobretot a nivell ganglionar, però això és infreqüent i només passa en casos molt avançats. És un tumor molt freqüent, encara que la seva incidència és menor que el carcinoma de cèl·lules basals. Suposa el 20-25% dels tumors malignes cutanis.

Figura 2. Carcinoma escamós localitzat a la regió frontal

D'altra banda hi ha el melanoma que és el tumor que deriva dels melanòcits i és un dels tipus més perillosos de càncer, ja que té una elevada capacitat de disseminar cap a altres òrgans. Pot aparèixer sobre un nevus ja present o bé en una zona de pell sana. La mitjana d'incidència a Espanya és de 3,5 casos per cada 100.000 habitants, i creix un 7% cada any. El seu tractament més eficaç consisteix en el diagnòstic precoç, ja que en estadis precoços la resposta a la cirurgia és molt bona, però en canvi, en estadis avançats és un tumor resistent a quimioteràpia, radioteràpia, etc.

Figura 3. Melanoma d'extensió superficial

Factors de risc de càncer cutani

El factor causal més important és la llum del sol (ultraviolada), i això és una constant en tot el planeta. Així la incidència mitjana en taxa (nombre de casos per 100.000 habitants) a Austràlia és de 1035 casos en homes i 472 en dones, mentre que a Finlàndia és només de 6 i 4, respectivament. Indubtablement aquestes xifres varien en funció de la raça i del color de la pell. Les races caucàsiques, de pell blanca, són les que més predisposició tenen a aquest tipus de tumor.

La llum ultraviolada és absorbida pel DNA de les cèl·lules de la pell causant danys en el mateix. Si aquest mal no és reparat pels gens que realitzen aquest treball, els trastorns genètics en la cèl·lula s'acumulen produint la seva transformació maligna.

La presència de mutacions en aquests gens encarregats de la reparació del DNA afavoreix el desenvolupament d'aquests tumors.

En el carcinoma cutani no-melanoma és molt important l'acumulació d'hores d'exposició al sol al llarg de la vida, més que la intensitat de l'exposició a la llum solar, que en canvi és un factor més important per al desenvolupament del melanoma.

Altres factors de risc importants són:

  1. L'edat es relaciona amb l'aparició d'aquest tipus de tumors, ja que no solen aparèixer abans dels 45 anys.
  2. L'exposició a radiacions ionitzants també és un factor de risc per als tumors cutanis no-melanoma, sobretot el carcinoma de cèl·lules basals.
  3. Les malalties que causen immunosupressió, com la SIDA, ús crònic d'esteroides i tractament inmusupresor per trasplantaments d'òrgans.
Quan cal consultar?

Tothom té taques a la pell, però es recomana que han de ser valorades per un professional quan:

  1. Han canviat de mida, color o forma
  2. Són diferents de la resta.
  3. Són asimètriques.
  4. Tenen un tacte aspre.
  5. Tenen diversos colors.
  6. Són més grans de 5 mm.
  7. Piquen.
  8. Sagnen.
  9. Tenen una superfície brillant.
  10. Semblen una ferida però no cicatritzen.

El càncer de pell té moltes cares i de vegades és molt difícil diferenciar-ho de lesions benignes. Actualment es disposa de tècniques diagnòstiques no invasives com la dermatoscòpia que ajuden a realitzar un diagnòstic més precís de forma ràpida i segura.

Com puc prevenir el càncer de pell?

Utilitzeu el sentit comú quan s'exposi al sol per minimitzar el risc de càncer de pell.

Consells:

  1. Extremar les mesures de protecció per als infants (ús regular d'un protector solar amb un factor elevat [més de 30], camisa i gorra).
  2. Busqueu l'ombra i no s'exposi al sol a les hores centrals del dia (entre 12 i 16 hores).
  3. Protegeixi la seva pell i els seus ulls (gorra, samarreta, ulleres).
  4. Deixeu que la seva pell s'acostumi al sol de manera gradual. ¡Eviteu les cremades solars!.
  5. Si la seva pell s'enrogeix després de posar-se al sol, això vol dir que s'ha cremat.
  6. Quan apareixen butllofes o dolor que duren més de 2 dies, es considera una cremada greu.
  7. Apliqui el protector solar amb un factor elevat (més de 30) cada 2 hores.
  8. Eviteu l'ús de cabines de bronzejat.

El dermatòleg és el professional que millor coneix i pot orientar sobre les mesures més adequades per a la prevenció del càncer de pell en cada individu. Utilitza els mitjans de diagnòstic més eficaços, fiables i moderns per a la detecció precoç, i al costat dels tractaments convencionals, actualment disposa d'una sèrie de medicaments nous per al tractament de lesions precanceroses i alguns tipus de càncer sense necessitat de cirurgia.

Buscador

Pedir Cita Online

Pedir Cita Online
Ventajas de la citación Online
 
  • A cualquier hora del día
  • Sin esperas y muy fácil
  • Eliges la hora que mejor te va
  • Puedes modificarla si quieres o cancelarla

Centre Mèdic Rambla Nova

footer1

El proyecto del centro se gesta en 2009 cuando, partiendo de la idea original y en un proceso de análisis en que participan dos colectivos, se definen todas las vertientes del proyecto, técnicas y perceptivas, teniendo en cuenta las visiones del médico y el paciente del que tiene que ser este espacio de relación, donde la actividad médica tiene que lograr las máximas cuotas de satisfacción.

Instalaciones

footer2

Las 14 consultas se encuentran en un único espacio, en algunos casos dividido por una mampara opaca de vidrio que separa el propio despacho de la zona de exploración. Cada consulta cuenta con el equipamiento apropiado para el diagnóstico o el tratamiento propios de las especialidades que aloja.

Dónde estamos

footer3
---
© Centre Mèdic Rambla Nova
Rambla Nova, 103 (Edifici Atlàntic)
CP 43001
Tarragona, España
 

Contactar con el centro

footer4
 

Per teléfono

Tel. +34 977 25 00 00 |
Por email
Contactar por formulario

Conecta con nosotros

if linkedin 437252if YouTube 191274flickrissue