logov5

Centre mèdic Rambla Nova

El programa del centre incorpora un àrea de recepció, 14 consultoris d’especialistes amb espais propis d’espera i una unitat de procediments on es realitzen endoscòpies i cirurgies ambulatòries.

Unitat de Retina

Dins de l’oftalmologia, ens dediquem especialment a l’àrea de la retina. Aquesta sub-especialitat es centra en l’estudi de les malalties que comprenen aquesta part de l’ull i el seu tractament, tant mèdic com quirúrgic.

1. Què és la retina? I la màcula?

La retina és una part del globus ocular fonamental i bàsica per al funcionament correcte de la visió. La seva feina és la de captar les imatges que li arriben des de l’exterior i transformar-les perquè es puguin enviar cap al cervell a través del nervi òptic.

Dins de la retina existeix una zona més complexa, que és la màcula. Aquesta part de la retina és la que s’encarrega de la visió central, és a dir, és la que permet que puguem llegir o distingir les cares. La resta de la retina dóna la visió perifèrica, que és la que aporta la informació del medi que ens envolta i ens permet, per exemple, saber què hi ha al voltant quan ens movem pel carrer.

2. Quines malalties afecten a la retina i com ens afecta?

Quan la retina es veu afectada per qualsevol malaltia, la qualitat visual pot veure’s no només malmesa, sinó que es pot perdre completament la visió, com en el cas del despreniment de retina.

La complexitat de la retina fa que el nombre i la “urgència” de les malalties que la poden afectar sigui molt variada. Existeixen malalties que afecten els vasos que la nodreixen, com les trombosis o les embòlies; altres que produeixen degeneracions de la retina que poden conduir a la urgència d’un despreniment de retina…

N’hi ha de congènites que afecten els nens i d’altres que afecten els més grans, com la degeneració macular associada a l’edat (DMAE). Aquesta afecta principalment la màcula i pot ser crònica i lentament progressiva (DMAE seca) o produir un sagnat i una cicatriu en qüestió de dies (DMAE humida).

També existeixen malalties sistèmiques auto-immunes o infeccioses que també poden afectar la totalitat del globus ocular (uveïtis).

D’altra banda, en fer l’estudi de la retina, observem directament els vasos del cos, de manera que es pot entendre que malalties sistèmiques com la hipertensió arterial, el colesterol elevat en sang o la diabetis mellitus, també la puguin afectar. Encara més, la presència de lesions a la retina és un marcador de l’evolució o control d’un diabètic, i aquest és el motiu pel qual en el seu cas és necessari un control anual del fons d’ull.

3. Com es revisa la retina?

Per a fer un control de la retina només cal la visió directa mitjançant la realització d’un fons d’ull. Per això, cal prèviament haver dilatat la pupil·la mitjançant la instil·lació d’un col·liri i es fa a la pròpia consulta. Existeixen proves complementàries innoqües com l’OCT, disponible al Centre Mèdic Rambla Nova que serveixen d’ajuda en molts casos.

4. Té algún efecte secundari o risc?

La realització d’un fons d’ull és una prova completament innòcua. L'única molèstia és un enlluernament transitori i la visió borrosa durant poques hores per la dilatació de la pupil·la, fet que desaconsella conduir posteriorment.

5. Quan s’ha de revisar la retina?

Un estudi exhaustiu de la retina ens permet detectar malalties que poden necessitar tractament mèdic, altres que poden necessitar tractament quirúrgic, i ens permet prevenir o retardar l’evolució d’altres malalties.

Així doncs, en totes les revisions oftalmològiques és primordial incloure-hi una revisió exhaustiva de la retina per a descartar qualsevol malaltia, i no s’ha d’esperar a notar cap símptoma.

6. Experiència

El Dr. Jordi Martín és Oftalmòleg especialista en Retina, dedicant-s’hi a aquest camp des de 2006.

El 2005 va ampliar els estudis de formació MIR amb una estada de 2 mesos a la Unitat de Retina de l’Hospital Luis Sánchez Bulnes de l'APEC, a México DF i ell 2006 amb una estada intensiva de 3 mesos a l’Hospital de Bellvitge.

El 2006 va ampliar estudis amb la realització d’un Màster de Retina Mèdica a l'Institut Barraquer i al 2011 amb un Màster de Retina Quirúrgica al mateix centre.

Durant 2006 va formar part de la Unitat de Retina Mèdica de l’Institut Català de Retina (ICR) a Barcelona. Al 2007 va crear la Unitat de Retina Mèdica i Quirúrgica de la Xarxa de Santa Tecla, essent el retinòleg de referència de la Xarxa a Tarragona i El Vendrell, amb àmplia experiència en tractament làser i en cirurgia de despreniment de retina i vitrectomies.

Nota personal
“La gran variabilitat en la urgència i l’origen de les malalties de la retina, juntament amb la repercussió important que té en la visió i en la vida de la persona, fa que dedicar-se a aquesta parcel·la de l’oftalmologia sigui un repte i una satisfacció tant a nivell professional com personal”.
Dr. J. Martín

Què estas buscant?

Què estas buscant?

Demaneu Cita Online

Demaneu Cita Online

Avantatges de la citación Online

  • A qualsevol hora del dia
  • Sense esperes i molt fàcil
  • Tries l'hora que millor et va
  • Pots modificar-la si vols o cancel·lar-la
 

 

Centre Mèdic Rambla Nova

footer1

El projecte del centre es gesta l’any 2009 quan, partint de la idea original i en un procés d’anàlisi en què participen dos col·lectius, es defineixen tots els vessants del projecte, tècniques i perceptives, tenint en compte les visions del metge i el pacient del que ha de ser aquest espai de relació, on l’activitat mèdica ha d’assolir les màximes quotes de satisfacció.

Instal·lacions

footer2

Les 14 consultes es resolen en un únic espai, en alguns casos dividit per una mampara opaca de vidre que separa el propi despatx de la zona d’exploració. Cada consulta compta amb l’equipament apropiat per al diagnòstic o el tractament propis de les especialitats que allotja.

On estem

footer3
© Centre Mèdic Rambla Nova
Rambla Nova, 103 (Edifici Atlàntic)
CP 43001
Tarragona, España
 

Contactar amb nosaltres

footer4
 

Per telèfon

Tel. +34 977 25 00 00 |
Per email
Contactar per formulari

Connecta amb nosaltres

if linkedin 437252if YouTube 191274flickrissue