
Visitas
Titulacions oficials
- Licenciada en Psicologia per la URV
- Màster en Psicopatologia Infantil i Juvenil per la UAB
- Psicòleg Especialista en Psicologia Clínica (Ministeri d’Educació i Ciència)
- Psicòleg expert en Neuropsicologia Clínica
Titulacions oficials
- Licenciada en Psicologia per la URV
- Màster en Psicopatologia Infantil i Juvenil per la UAB
- Psicòleg Especialista en Psicologia Clínica (Ministeri d’Educació i Ciència)
- Psicòleg expert en Neuropsicologia Clínica
Experiència professional
- Neuropsicòloga a l’Institut Pere Mata (Unitat de Demències, residencia i Hospital de Dia Monterols) des de 1997.
- Consulta privada de psicologia clínica des de 1995
Docència
- Professora de la Universitat Rovira i Virgili.
- Professora de l’IES (Institut d’Estudis de la Salut)
- Col.laboracions docents amb els Centres d’Assistència Primària.
Publicacions
Arrufat, M.T.; Canals, J.; Domenech, E. (1998) Culture-Free Self-Esteem Inventory for Adults: Características psicométricas de una muestra de jóvenes de población española.Revista Iberoamericana De Diagnóstico Y Evaluación Psicológica 1998, (2): 111-123
Arrufat i Canals (1998) “Trastorns de la conducta alimentària en el nen petit”. Actualitzacions en psicopatología infantil II. Editat per Edelmira Domènech Llaberia i M. Claustre Jané Ballabrida. ISNB: 84-490-1196-5
M. Rosich, L. Figuera, B. Mulet, M.T. Arrufat, A. Pascual, I. Arbeloa, A.Labad, E. Vilella. “Demencia y patrón de deterioro cognitivo: asociación con el alelo E4 del gen de la apolipoproteina E”. Revista de Neurología , 1-15 Mayo, 2004, Vol 38, n. 9
B.Mulet, Rosa M. Sánchez-Casas, M.T. Arrufat, L. Figuera, A. Labad, M. Rosich. Deterioro cognitivo anterior a la enfermedad de Alzheimer: Tipologías y evolución.Psicotema 2005, Vol 17, Num 2, Maig. Pg 250-256


Què és la neuropsicologia?
La neuropsicologia és una especialitat clínica que es convergeix entre la psicologia i la neurologia. Aquesta tracta d’omplir el buit existent entre les dues matèries proporcionant eines d’avaluació i rehabilitació pels dèficits cognitius, conductuals i psicològics causats per un dany físic al cervell que pot estar produït per malalties de caire neurodegeneratiu (Malaltia d’Alzheimer, ELA, Parkinson…), accidents vasculars (ictus, hemorràgies…), traumatismes, o dificultats en el neurodesenvolupament.
Així doncs, el neuropsicòleg s’encarrega d’avaluar aquells processos mentals i intel·lectuals que anomenem “funcions cognitives” que permeten desenvolupar les diferents tasques que se’ns presenten diàriament així com els aspectes conductuals i emocionals, i elaborar un pla d’intervenció adequat (rehabilitació Neuropsicològica).
Alguns dels processos més comuns que tracta la neuropsicologia són:
· Malalties neurodegeneratives: Malaltia de Parkinson, Demència Tipus Alzheimer, Demència frontotemporal, Corea de Huntington, Cossos de Lewy…
· Afàsies
· Dificultats cognitives secundàries a patologia neurològica (S. Down, epilèpsia, malformacions cranials, ictus….)
· Problemes de memòria associats a trastorns emocionals específics (ansietat, depressió…).
· Retard intel·lectual
· TDA-H
· Dificultats d’aprenentatge
· Traumatismes cranioencefàlics
· Paràlisi cerebral
· Corea de Huntington
· Deteriorament cognitiu lleu
La Rehabilitació Neuropsicològica
La Rehabilitació Neuropsicològica té com a objectiu compensar, estimular i millorar aquests dèficits cognitius produïts per processos que intervenen en el funcionament normal del nostre cervell.
Els objectius bàsics d’aquesta intervenció es caracteritzen per intentar reduir les alteracions a nivell cognitiu i conductual i donar eines, tant al pacient com al seu entorn, per tal d’aprendre a conviure amb aquestes dificultats i optimitzar la seva adaptació funcional.
Per tal d’assolir aquests objectius, ens basarem en tres principis:
1. Restauració:
Degut a la neuroplasticitat cerebral podem estimular les funcions cognitives afectades per reduir els dèficits.
2. Substitució:
Potenciem i enfortim les estructures cerebrals que es troben preservades per tal de fomentar una reorganització a nivell funcional que permeti suplir els dèficits.
3. Compensació:
Fomentem l’autonomia funcional donant estratègies alternatives que supleixin a les funcions cognitives alterades.
La nostra estratègia terapèutica combina la rehabilitació cognitiva amb la teràpia cognitiu-conductual que proporciona eines de modificació de conducta i estratègies metacognitives.