logov5

Actualitat del centre

El Centre Mèdic Rambla Nova és el resultat del procés de definició de l’espai comú entre les necessitats dels metges i les dels seus pacients.

El 29 d’octubre, dia Mundial de l’Ictus

El motiu d’aquesta efemèride és difondre i conscienciar a la població de la importància i magnitud d’aquesta malaltia i informar dels símptomes i les eines per prevenir un ictus.

L’ictus és una malaltia per interrupció aguda i sobtada de la circulació sanguínia (tamponament) o per trencament d’una arteria (vessament), ocasionant la mort de neurones del nostre cervell.

Parlem doncs d’Ictus isquèmic quan es tapona una artèria i no arriba sang, i per tant oxigen, per fer funcionar les neurones, ocasionant la seva mort per isquèmia i donant lloc a un infart cerebral.

Parlem d’ictus hemorràgic quan es produeix el trencament d’una arteria cerebral amb vessament de sang que danya les neurones i també produint la mort d’aquestes.

L’ictus s’ha denominat tradicionalment de diferents maneres: feridura, apoplexia, trombosi, vessament, AVC, …

Mortalitat

L’ictus és la segona causa de mortalitat en majors de 60 anys i la 5a causa de mortalitat entre els 15 i els 59 anys. Provoca 6 milions de morts anuals i és la primera causa de discapacitat en el món occidental. Sabem que 1 de cada 6 persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. L’ictus és més freqüent a partir dels 60 anys però no respecta edats: pot afectar nounats i gent jove.

Símptomes

L’ictus es pot manifestar amb pèrdua de força o sensibilitat sobtada d’un costat del cos, impossibilitat per la parla o desviació de la boca com a símptomes més freqüents. En cas de notar aquests símptomes s’ha d’acudir de manera urgent a un centre hospitalari (telèfon 112).

L’ictus pot ser molt greu i invalidant, o en la majoria dels casos ser transitori (recuperació completa en menys de 24 hores) o poc invalidant i recuperable amb rehabilitació. En tots aquests casos el risc de patir un nou ictus és molt elevat i per tant és clau el tractament preventiu.

Causes

L’ictus isquèmic és una malaltia complexa amb diferents causes: aterosclerosis, embòlies cardíaques, malaltia de petit vas… Totes aquelles persones que hagin sofert un ictus necessiten un estudi de la causa adequat i expert per oferir el millor tractament preventiu.

La HTA, la diabetis, la hipercolesterolèmia, les cardiopaties, el tabac i la obesitat són diferents factors de risc que poden augmentar les nostres possibilitats de patir un ictus.

Prevenció, tractament i seguiment
El cervell humà

La valoració experta i especialitzada per part d’un neuròleg permet oferir un tractament precís i adequat tant a les persones amb risc de patir un ictus (tots, però especialment pacients amb hipertensió, diabètics o amb cardiopaties), com a aquelles persones que hagin sofert un ictus.

Des del Centre Mèdic Rambla Nova volem oferir una resposta especialitzada, multi-disciplinar i de qualitat pels pacients amb risc de patir un ictus o pel seguiment i tractament preventiu dels que hagin superat un ictus. El Dr. Xavier Ustrell és neuròleg especialitzat en patologia vascular cerebral.

La neurologia és l’especialitat mèdica responsable d’estudiar les causes de l’ictus, oferir el millor tractament preventiu i realitzar-ne el seguiment.

La neurosonologia (ecoDoppler Transcranial i ecoDoppler dels vasos supra-aòrtics) ens permet avaluar l’estat de la circulació cerebral i el grau d’obstrucció de les artèries, amb informació que pot ser determinant per a la prevenció de complicacions vasculars en pacients de risc (ja siguin hipertensos, diabètics o amb cardiopaties) o pel seguiment dels pacients que han sofert un ictus.

La neuropsicologia ens permetrà avaluar el grau d’afectació cognitiva (capacitats intel·lectuals com la memòria, càlcul, …) que hagi pogut ocasionar l’ictus.

Enllaços d’interès:
Campanya Mundial contra l'Ictus (Organització Mundial de l'Ictus)
Observatori de l'Ictus
Grup d'Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la SEN (Sociedad Española de Neurología)
Canal Salut (Generalitat de Catalunya)

Què estas buscant?

Demaneu Cita Online

Demaneu Cita Online

Avantatges de la citación Online

  • A qualsevol hora del dia
  • Sense esperes i molt fàcil
  • Tries l'hora que millor et va
  • Pots modificar-la si vols o cancel·lar-la
 

 

Centre Mèdic Rambla Nova

footer1

El projecte del centre es gesta l’any 2009 quan, partint de la idea original i en un procés d’anàlisi en què participen dos col·lectius, es defineixen tots els vessants del projecte, tècniques i perceptives, tenint en compte les visions del metge i el pacient del que ha de ser aquest espai de relació, on l’activitat mèdica ha d’assolir les màximes quotes de satisfacció.

Instal·lacions

footer2

Les 14 consultes es resolen en un únic espai, en alguns casos dividit per una mampara opaca de vidre que separa el propi despatx de la zona d’exploració. Cada consulta compta amb l’equipament apropiat per al diagnòstic o el tractament propis de les especialitats que allotja.

On estem

footer3
© Centre Mèdic Rambla Nova
Rambla Nova, 103 (Edifici Atlàntic)
CP 43001
Tarragona, España
 

Contactar amb nosaltres

footer4
 

Per telèfon

Tel. +34 977 25 00 00 |
Per email
Contactar per formulari

Connecta amb nosaltres

if linkedin 437252if YouTube 191274flickrissue