logov5

Actualitat del centre

El Centre Mèdic Rambla Nova és el resultat del procés de definició de l’espai comú entre les necessitats dels metges i les dels seus pacients.

Risc cardiovascular en persones amb trastorns del son

Gairebé tots nosaltres som conscients que fumar, portar una vida sedentària o seguir una alimentació insana constitueixen factors de risc per desenvolupar malaltia cardiovascular, però poca gent coneix l'associació existent entre les alteracions del son i el risc de patir aquest tipus de malalties. D'aquestes alteracions al síndrome d'apnees del son és la més important. Les persones amb apnees realitzen pauses respiratòries repetitives de més de 10 segons mentre dormen. És freqüent en la població general, però molt més en persones que pateixen determinades patologies cardíaques. A què es deu aquesta associació? Quin dels trastorns és causa i quin és conseqüència?

En condicions normals, durant la major part del temps de son, augmenta el to vagal de l'organisme. En aquesta situació, el sistema nerviós exerceix una influència frenadora, posant-nos en situació de repòs, el que comporta que es redueixi el metabolisme i es produeixin descensos de la tensió arterial i la freqüència cardíaca, que al seu torn faciliten i disminueixen el treball cardíac durant llargs períodes de descans nocturn.

En persones amb apnees obstructives del son, el col·lapse de la via aèria en el moment de l'apnea ocasiona moviments de la caixa toràcica, que al seu torn provoquen importants canvis de pressió a l'interior del tòrax, que es transmeten al cor . A mig termini, la reiteració d'aquests vaivens hemodinàmics acaba generant un excés de treball cardíac que té conseqüències negatives. Es perd, a més, l'acció vagal (de repòs) del sistema nerviós, de manera que el sistema cardiovascular, actiu durant tot el dia, no descansa tampoc de nit. I aquest fet té conseqüències ...

Diversos estudis han demostrat que el tenir apnees és un factor de risc de desenvolupar hipertensió arterial i insuficiència cardíaca. A més, entre les persones amb hipertensió resistent a la medicació, un elevat percentatge tenen apnees, i la correcció d'aquestes apnees permet un millor control de les xifres de tensió arterial. D'altra banda, en els pacients que ja pateixen malaltia cardíaca, la presència d'apnees nocturnes els predisposa a un major risc d'esdeveniments cardiovasculars, com infarts de miocardi, durant la nit. Finalment, també s'ha trobat una forta relació entre la presència d'apnees i l'aparició d'arítmies, com ara la fibril·lació auricular. Per això, en pacients recentment diagnosticats d'arítmies és convenient considerar la possibilitat que hi hagi una patologia del son com a desencadenant del problema cardíac.

És important prevenir i reconèixer la síndrome de les apnees. L'obesitat és el principal factor predisponent. La família té un paper fonamental en la detecció del problema, ja que el pacient no és conscient d'aquestes pauses respiratòries. Amb més freqüència són homes, amb sobrepès, que ronquen, no tenen un somni reparador i tendeixen a adormir-se durant activitats quotidianes diürnes. Per tot això, en diagnosticar no només millorem la seva salut cardiovascular, sinó també la seva qualitat de vida.

Què estas buscant?

Demaneu Cita Online

Demaneu Cita Online

Avantatges de la citación Online

  • A qualsevol hora del dia
  • Sense esperes i molt fàcil
  • Tries l'hora que millor et va
  • Pots modificar-la si vols o cancel·lar-la
 

 

Centre Mèdic Rambla Nova

footer1

El projecte del centre es gesta l’any 2009 quan, partint de la idea original i en un procés d’anàlisi en què participen dos col·lectius, es defineixen tots els vessants del projecte, tècniques i perceptives, tenint en compte les visions del metge i el pacient del que ha de ser aquest espai de relació, on l’activitat mèdica ha d’assolir les màximes quotes de satisfacció.

Instal·lacions

footer2

Les 14 consultes es resolen en un únic espai, en alguns casos dividit per una mampara opaca de vidre que separa el propi despatx de la zona d’exploració. Cada consulta compta amb l’equipament apropiat per al diagnòstic o el tractament propis de les especialitats que allotja.

On estem

footer3
© Centre Mèdic Rambla Nova
Rambla Nova, 103 (Edifici Atlàntic)
CP 43001
Tarragona, España
 

Contactar amb nosaltres

footer4
 

Per telèfon

Tel. +34 977 25 00 00 |
Per email
Contactar per formulari

Connecta amb nosaltres

if linkedin 437252if YouTube 191274flickrissue