logov5

Actualitat del centre

El Centre Mèdic Rambla Nova és el resultat del procés de definició de l’espai comú entre les necessitats dels metges i les dels seus pacients.

Què és el despreniment de retina?

La retina és una membrana que recobreix per dins les parets de l'ull. Les imatges que arriben de l'exterior s'enfoquen a la retina i aquesta s'encarrega de transmetre al cervell a través del nervi òptic.

El despreniment de retina és la separació de la retina de la resta de capes de l'ull, de manera que deixa de funcionar, produint pèrdua de visió i, en cas de despreniment de la totalitat de la retina, ceguesa completa.

Per què es produeix?

Algunes causes de despreniment de retina poden ser la presència de cicatrius dins de l'ull que traccionin de la retina, habitualment després d'un sagnat intraocular; o la inflamació produïda per un tumor o metàstasi intraoculars, precisant un tractament diferent segons el cas.

La majoria dels despreniments de retina són causats per la presència d'un o diversos estrips o forats retinians. Aquests forats poden aparèixer per un aprimament de la retina, que sol aparèixer amb l'edat o la miopia, o per la tracció del vitri, produïda per l'edat, inflamacions oculars o traumatismes.

El vitri es tracta d'un líquid gelatinós que omple l'interior de l'ull i que està fortament adherit a la retina en diversos llocs. Quan el vitri s'encongeix, tracciona d'aquests punts d'ancoratge fins separar-se, podent arrencar un fragment de retina, deixant un esquinç o forat retinià.

Un cop apareix l'estrip retinià, el líquid de l'espai vitri pot passar al seu través i separar la retina de la paret de l'ull, produint el despreniment de retina i la consegüent pèrdua de visió.

Símptomes

Els símptomes del despreniment de retina són la pèrdua de visió absoluta progressiva; és a dir, apareix un teló negre que progressivament va tapant la visió, des de dalt o baix, o des d'un lateral.

En alguns casos, prèviament apareixen símptomes d'alarma com la presència de mosques volants de manera brusca o l'aparició de centelleigs de llum associats al moviment de l'ull, com si fossin llampecs. Aquests llamps solen significar que s'està traccionant de la retina, podent significar l'aparició del esquinç que causa posteriorment el despreniment de retina.

Diagnòstic

El diagnòstic es realitza mitjançant l'exploració directa del fons d'ull per un oftalmòleg. No cal la realització de proves complementàries. L'exploració detallada per valorar el despreniment i la decisió quirúrgica ha de ser realitzada per un oftalmòleg especialitzat en Retina.

Tractament del despreniment de retina

Si la retina és recol·locada en el seu lloc normal en un curt període de temps (dies) des de la seva aparició, pot recuperar part de la visió perduda, o fins i tot tota la visió en alguns casos. Si el despreniment no es tracta, pot aparèixer progressivament una atròfia de la retina, inflamació ocular crònica i amb el temps, l'atròfia de tot l'ull (ptisis bulbi) que pot acompanyar de dolor difícilment tractable amb analgèsics convencionals.

El tractament sempre és quirúrgic, amb l'objectiu d'aplicar la retina a la paret, extreure el líquid entre la retina i la paret i tancar el forat causant, creant una cicatriu en les seves vores. Segons el cas, pot realitzar-se per fora de l'ull (cirurgia esclerarl), des de l'interior (vitrectomia posterior) o ambdues cirurgies simultàniament.

Quan es realitza per fora de l'ull, s'empeny la paret cap a la retina despresa mitjançant un cinturó de silicona que es col·loca al voltant de l'ull, per sota dels músculs extraoculars. Si hi ha molt líquid entre la retina i la paret d'ull, pot extreure fent una punció i exprimiéndolo a l'exterior de l'ull. Finalment cicatritza el forat retinià congelant les seves vores a través de la paret de l'ull. Segons el cas pot injectar una petita bombolla de gas dins de l'ull que s'expandeix i empeny la retina cap a les parets de l'ull de forma temporal mentre la retina cicatritza, desapareixent per si sol al cap del temps.

Si s'intervé des de l'interior de l'ull, es realitzen tres incisions per accedir a l'interior i s'aspira el líquid a través del forat retinià o, en casos complicats, creant nous forats a la retina (retinotomías) El forat causant es cicatritza mitjançant impactes làser al seu voltant. La retina s'empeny cap a la paret, substituint el gel vitri per gas de forma transitòria, o de forma permanent en casos més complicats per oli de silicona. L'oli de silicona pot precisar retirar al cap d'uns mesos mitjançant una altra cirurgia o pot deixar-se de manera indefinida a l'interior de l'ull.

Depenent de l'estat de salut del pacient i de la durada estimada de la cirurgia, pot realitzar anestèsia local o general.

Previsió després de la cirurgia

La recuperació és progressiva en el curs dels següents 6 a 12 mesos, considerant la visió final al cap d'un any de la cirurgia amb èxit. Aquesta recuperació depèn de molts factors: del temps d'evolució, de l'àrea de retina despresa, de la seva localització, de l'afectació o no de l'àrea central de la visió (màcula), de la presència de teixit fibrós que sol aparèixer en despreniments de llarga evolució...

Depenent d'aquests factors, es pot recuperar part de la visió. De totes maneres, no tots els despreniments de retina poden reaplicar, de manera que pot continuar perdent visió fins arribar a la ceguesa.

Prevenció

La prevenció del despreniment de retina es pot realitzar mitjançant exploracions rutinàries del fons d'ull per un especialista en retina. En elles es busquen degeneracions que puguin convertir-se en esquinçaments, ja que moltes d'elles no donen cap clínica.

El fons d'ull hauria de ser anual per totes aquelles persones que tenen un factor de risc afegit, com són tenir antecedents de despreniment en algun familiar proper, patir miopia, mosques volants, centelleigs o cirurgia de cataracta prèvia, sobretot si va ser complicada .

Què estas buscant?

Demaneu Cita Online

Demaneu Cita Online

Avantatges de la citación Online

  • A qualsevol hora del dia
  • Sense esperes i molt fàcil
  • Tries l'hora que millor et va
  • Pots modificar-la si vols o cancel·lar-la
 

 

Centre Mèdic Rambla Nova

footer1

El projecte del centre es gesta l’any 2009 quan, partint de la idea original i en un procés d’anàlisi en què participen dos col·lectius, es defineixen tots els vessants del projecte, tècniques i perceptives, tenint en compte les visions del metge i el pacient del que ha de ser aquest espai de relació, on l’activitat mèdica ha d’assolir les màximes quotes de satisfacció.

Instal·lacions

footer2

Les 14 consultes es resolen en un únic espai, en alguns casos dividit per una mampara opaca de vidre que separa el propi despatx de la zona d’exploració. Cada consulta compta amb l’equipament apropiat per al diagnòstic o el tractament propis de les especialitats que allotja.

On estem

footer3
© Centre Mèdic Rambla Nova
Rambla Nova, 103 (Edifici Atlàntic)
CP 43001
Tarragona, España
 

Contactar amb nosaltres

footer4
 

Per telèfon

Tel. +34 977 25 00 00 |
Per email
Contactar per formulari

Connecta amb nosaltres

if linkedin 437252if YouTube 191274flickrissue