logov5

Actualitat del centre

El Centre Mèdic Rambla Nova és el resultat del procés de definició de l’espai comú entre les necessitats dels metges i les dels seus pacients.

La síndrome del piriforme, una altra causa de ciàtica

La síndrome del piriforme, també anomenada la síndrome del múscul piramidal, és una afectació del nervi ciàtic en el seu trajecte de sortida de la pelvis. El nervi ciàtic s'afecta just quan passa a prop del múscul piriforme. Aquest múscul actua com a rotador extern del maluc quan la cuixa està en extensió, i com a separador, o abductor, quan la cuixa està en flexió.

La síndrome del piriforme provoca una clínica de dolor a la natja o al maluc. També pot haver-hi dolor intens al seure i, a les dones, s'hi pot afegir un dolor associat amb el coit.

Es tracta d'una entitat controvertida que hi ha autors que consideren bastant freqüent, fins a un 8% dels pacients amb dolor ciàtic. Es creu que la inflamació del múscul piriforme podria irritar la coberta del nervi ciàtic (l'epineuri) o comprimir el propi nervi contra els ossos de la pelvis. S'han descrit diverses situacions que podrien facilitar aquest dany nerviós com les anomalies vasculars (pseudoaneurismes d'artèria glútia inferior o malformacions arterio-venoses) o les variants anatòmiques del mateix nervi ciàtic o del múscul piriforme.

El diagnòstic de la síndrome del piriforme es realitza després d'excloure altres causes com la malaltia lumbosacra degenerativa, la bursitis trocantèrica, l'endometriosi o la infiltració tumoral del nervi ciàtic.

L'exploració mèdica consisteix en fer unes maniobres per contraure el múscul piriforme i valorar si aquestes provoquen dolor. La palpació de l'escotadura ciàtica sol ser dolorosa i pot haver-hi una alteració de la sensibilitat en la regió posterior de la cuixa. En ocasions, es pot trobar una atròfia aïllada del múscul Gluteus Maximus perquè el nervi ciàtic s'afecta en el segment comprès entre el nervi gluti superior i l'inferior.

L'electromiografia ajuda a objectivar la lesió del nervi ciàtic i a descartar altres afectacions nervioses. Sempre ha d'incloure l'exploració dels músculs glutis i la realització del reflex H, en repòs i després de realitzar una maniobra d'abducció del maluc. També és important explorar la musculatura paravertebral per descartar afectacions radiculars.

La síndrome del piriforme requereix d'un enfocament multidisciplinari on intervenen traumatòlegs, neuròlegs, anestesistes, neurofisiòlegs clínics, rehabilitadors i fisioterapeutes. Hi ha diverses opcions terapèutiques com els exercicis de fisioteràpia, l'aplicació d'utrasons o la injecció de toxina botulínica. Però la teràpia més habitual és la infiltració amb antiinflamatoris locals. En casos severs s'indica la descompressió quirúrgica del nervi ciàtic en el seu pas pel múscul piriforme.

Bibliografia bàsica
[1] V. E. Ortiz Sánchez, L. M. Charco Roca, A. Soria Quiles, E. Zafrilla Disla, y F. Hernandez Mira, «Síndrome piramidal y variaciones anatómicas como causa de dolor ciático insidioso», Revista Española de Anestesiología y Reanimación, 2014.
[2] R. J. Halpin y A. Ganju, «Piriformis syndrome: a real pain in the buttock?», Neurosurgery, vol. 65, n.º 4 Suppl, pp. A197-202, oct. 2009.

Imatge cortesia de Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Què estas buscant?

Demaneu Cita Online

Demaneu Cita Online

Avantatges de la citación Online

  • A qualsevol hora del dia
  • Sense esperes i molt fàcil
  • Tries l'hora que millor et va
  • Pots modificar-la si vols o cancel·lar-la
 

 

Centre Mèdic Rambla Nova

footer1

El projecte del centre es gesta l’any 2009 quan, partint de la idea original i en un procés d’anàlisi en què participen dos col·lectius, es defineixen tots els vessants del projecte, tècniques i perceptives, tenint en compte les visions del metge i el pacient del que ha de ser aquest espai de relació, on l’activitat mèdica ha d’assolir les màximes quotes de satisfacció.

Instal·lacions

footer2

Les 14 consultes es resolen en un únic espai, en alguns casos dividit per una mampara opaca de vidre que separa el propi despatx de la zona d’exploració. Cada consulta compta amb l’equipament apropiat per al diagnòstic o el tractament propis de les especialitats que allotja.

On estem

footer3
© Centre Mèdic Rambla Nova
Rambla Nova, 103 (Edifici Atlàntic)
CP 43001
Tarragona, España
 

Contactar amb nosaltres

footer4
 

Per telèfon

Tel. +34 977 25 00 00 |
Per email
Contactar per formulari

Connecta amb nosaltres

if linkedin 437252if YouTube 191274flickrissue