logov5

Actualitat del centre

El Centre Mèdic Rambla Nova és el resultat del procés de definició de l’espai comú entre les necessitats dels metges i les dels seus pacients.

Sistema vestibular

Son i adolescència

El sistema vestibular és l’encarregat de mantenir l’orientació espacial i generar els reflexes que estabilitzen la visió i l’equilibri del cos humà. Això ho aconsegueix transformant les forces d’acceleració cefàlica i gravetat en senyals bioelèctrics. Aquests senyals es transmeten tant als centres motors per permetre l’estabilitat ocular i posicional, com al còrtex cerebral per permetre l’orientació espacial.

El receptor perifèric vestibular, el laberint, consta d’una estructura bàsica de 3 canals semicirculars i 2 òrgans amb morfologia sacular denominats otolítics: l’utricle i el sàcul. Els 3 canals semicirculars es troben orientats en els tres eixos espacials i informen de la velocitat angular generada durant la rotació del cos o del cap. El sàcul i l’utricle en canvi, detecten la velocitat lineal del cos. El laberint es troba dins de la porció petrosa de cada un dels dos ossos temporals del crani, i guarda una estreta relació amb la còclea, que és el receptor perifèric de l’audició.

El Sistema vestibular és molt complex i presenta una sèrie de particularitats que el fan especialment difícil d’estudiar:

  1. A diferència dels altres sistemes sensorials com l’olfacte, la visió o l’audició; no som conscients d’aquesta modalitat sensorial quan aquesta funciona correctament. Per això l’exploració física del sistema vestibular es limita a l’avaluació dels reflexos derivats de l’òrgan vestibular i no de la pròpia sensació vestibular.
  2. Els símptomes són difícils d’expressar per part del pacient. En freqüència s’utilitzen termes descriptius com: sensació de “rodament d’objectes” o “d’anar begut”.
  3. Un trastorn vestibular agut, produeix molts símptomes com inestabilitat, nàusees, vòmits i desorientació espacial. En canvi un trastorn crònic produeix pocs símptomes, inclús pot passar desapercebut.
  4. Un trastorn vestibular unilateral, és a dir, d’un dels dos òrgans vestibulars, sol persistir amb clínica durant uns dies. En canvi la simptomatologia d’una afectació vestibular bilateral sol ser més limitant i duradora.
  5. No hi ha una regió primària vestibular del còrtex cerebral. Les neurones cerebrals implicades en el sistema vestibular reben múltiples informacions sensorials (sobretot de sensibilitat visual i somatosensorial) i es troben distribuïdes en forma de xarxa neuronal sense un àrea anatòmica definida.

La majoria de proves diagnòstiques per estudiar l’òrgan vestibular, com el test calòric, valoren els canals semicirculars, sobretot el lateral. L’estudi dels òrgans otolítics ha estat una limitació important alhora d’estudiar els sistema vestibular.

En els últims 5 anys, els laboratoris de Neurofisiologia Clínica incorporen unes proves diagnòstiques segures i no invasives, que permeten estudiar els òrgans otolítics per separat. Així s’utilitzen els potencials evocats miògens vestibulars cervicals per estudiar la via nerviosa que s'origina al sàcul, i els potencials evocats miògens vestibulars oculars per estudiar la via nerviosa que s'origina a l’utricle.

Bibliografia bàsica:
[1] Baloh RW, Kerber KA. Clinical Neurophysiology of the Vestibular System. Fourth edition. 2011. Oxford.
[2] Jafari Z, Asad Malayeri S. The effect of saccular function on static balance ability of profound hearing-impaired children. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2011 Jul;75(7):919-24.

Què estas buscant?

Demaneu Cita Online

Demaneu Cita Online

Avantatges de la citación Online

  • A qualsevol hora del dia
  • Sense esperes i molt fàcil
  • Tries l'hora que millor et va
  • Pots modificar-la si vols o cancel·lar-la
 

 

Centre Mèdic Rambla Nova

footer1

El projecte del centre es gesta l’any 2009 quan, partint de la idea original i en un procés d’anàlisi en què participen dos col·lectius, es defineixen tots els vessants del projecte, tècniques i perceptives, tenint en compte les visions del metge i el pacient del que ha de ser aquest espai de relació, on l’activitat mèdica ha d’assolir les màximes quotes de satisfacció.

Instal·lacions

footer2

Les 14 consultes es resolen en un únic espai, en alguns casos dividit per una mampara opaca de vidre que separa el propi despatx de la zona d’exploració. Cada consulta compta amb l’equipament apropiat per al diagnòstic o el tractament propis de les especialitats que allotja.

On estem

footer3
© Centre Mèdic Rambla Nova
Rambla Nova, 103 (Edifici Atlàntic)
CP 43001
Tarragona, España
 

Contactar amb nosaltres

footer4
 

Per telèfon

Tel. +34 977 25 00 00 |
Per email
Contactar per formulari

Connecta amb nosaltres

if linkedin 437252if YouTube 191274flickrissue