logov5

Actualitat del centre

El Centre Mèdic Rambla Nova és el resultat del procés de definició de l’espai comú entre les necessitats dels metges i les dels seus pacients.

La tornada al col·legi

Avui us parlarem d'aquest moment tan crític en la vida dels nens, així com pel dia a dia dels pares.

Les vacances d'estiu donen molt de què parlar. Si fa uns dies els pares criticaven la seva llarga durada i deien que la parada estiuenca perjudicava molt el ritme educatiu dels alumnes, ara són els pediatres els que parlem de les conseqüències d'aquesta tornada al col·legi.

Els especialistes pensem que els més petits, igual que els adults, són víctimes de la Síndrome post-vacacional, que es manifesta per un estat de nerviosisme i angoixa, quan toca tornar al col·legi.

Afortunadament, en tan sols dues setmanes, els petits es re-adapten a la seva vida escolar, però és necessari individualitzar el procés perquè per a alguns resulta més difícil acceptar la nova situació.

Angoixa de separació

Alguns nens presenten un quadre manifest d'angoixa de separació dels pares en començar a anar a la llar d'infants o la guarderia. La seguretat de l'ambient en què viu el nen trontolla, ha de començar amb un altre ambient que desconeix, li dóna inseguretat, por, aïllament.

El període d'adaptació és diferent per a cada un dels nostres petits. Hem de deixar molt clar que l'actitud que manifestin els pares respecte a les pors dels nens és molt important per a aquesta adaptació. Els pares no han de fer-ne cap drama. Al contrari, ells s'han de mostrar alegres i forts el primer dia d'escola. Pel bé dels nens, aniria bé anar a l'escola uns dies abans de visita per a poder familiaritzar-se amb l'entorn, saber explicar al nen quines activitats hi farà, i que després els pares l'aniran a recollir. Serà com anar a treballar pels adults. Això els donarà tranquil·litat. I mai hem de caure en el parany de "si no et portes bé et deixaré al col·legi". En la mesura que els nens es sentin estimats i ben atesos, valoraran i agafaran gust al nou entorn.

Claus per a fer que la tornada no sigui un infern

Paciència amb els fills. Els pares han de tenir paciència i tranquil·litat, sense exigir molt, i oferir un marge de temps per a recuperar el ritme. Com diuen molts pediatres, és aconsellable posar en marxa un canvi important dels horaris (menjades, estudi, hora d'anar al llit, aixecar-se) una mica abans de que toqui el dia primer d'escola.

A dormir aviadet. Una bona estratègia és posar-los al llit cada dia una miqueta abans, i que al matí es llevin amb temps per esmorzar. Cal que dormin el necessari per rendir durant el dia, ja que l'estiu ha trastocat el ritme.

Transmetre una impressió positiva. Els pediatres recomanem preparar els nens per la tornada a la rutina, donar una imatge bonica d'aquesta experiència, el retrobament amb companys, amb els professors, les motxilles noves, els llibres, els colors, tot el material...

Fixar uns horaris d'estudi i oci. Tornem al col·legi, hem de pactar els horaris d'estudi, respectant el silenci i afavorint l'entorn tranquil, tractant de pactar també les hores de televisió, vídeo jocs i altres maquinetes.

Fer una primera ullada als llibres nous. Els petits han de prendre contacte amb els llibres del curs que comencen.

Hem de tenir ull amb la tria de les activitats extra-escolars. Els especialistes pensem que l'esforç de més és convenient fer-lo pels idiomes, música, esport o bé informàtica. Hi ha pares que amplien el "programa" amb equitació, ballet, dansa del ventre, judo i altres arts marcials... i també es posa de moda el golf. Sobren els comentaris.
Els nens necessiten un temps per a descansar i jugar, i no convé una sobrecàrrega d'obligacions.

Fomentar la comunicació. Durant l'etapa escolar, un dels aspectes que ha d'existir és una bona comunicació entre pares i fills. Això serà la base per a conèixer les capacitats dels nens, les il·lusions, les habilitats i expectatives en aquesta nova etapa. D'aquesta manera, els fills es sentiran millor i seran més capaços d'enfrontar-se a les dificultats, potenciant la seva autoestima.

Complicitat entre pares i mestres. Ja des del començament de curs, els pares han de trobar els professors com a grans col·laboradors, fomentant hàbits d'higiene, disciplina, respecte, ordre, tolerància i aprendre a compartir.

Menjar bé és fonamental. Una correcta alimentació és fonamental pel rendiment acadèmic. Una dieta variada i equilibrada per un bon rendiment acadèmic.

Problemes típics de salut

Mals d'esquena d'origen muscular, les motxilles carregades d'excessiu pes de llibres, males postures en portar-les... El pes no pot excedir el 10-15% del pes corporal del nen. Ha d'anar penjada en el centre de l'esquena, o bé amb el carretó, alternant el braç per a estirar.

Hem de minimitzar els mals i fer que adoptin bones postures a l'escola i a casa. S'ha de seure ben enrere a la cadira amb l'esquena ben recolzada. Els peus han de tocar a terra. S'han de fer parades als 45 minuts per moure el cos. Si persisteixen els dolors d'esquena o braços, aneu al pediatre.

Un altre problema que surt al començament del col·legi és el de la vista, mals de cap, prurit d'ulls, dificultat silenciada per a veure la pissarra... o també retard en l'adquisició de la capacitat de lectura. Hem d'estar atents a tots ells. Una valoració per part d'un oftalmòleg seria el més adient.

Un altre cop, els "polls". Primer els hem d'erradicar, matar-los. El tractament tòpic el prescriu el pediatre. Després, eradicació total de les llémenes (ous) del cap dels nens. Això requereix molta paciència pels pares i nens. Una pinta especial (anti-llémenes) servirà. Passar-la molts cops garanteix la desparasitació del cap del nen.

Finalment, l'elecció del calçat infantil és molt important. No es poden passar les sabates d'un germà a l'altre. El peu del nen no ha acabat el desenvolupament i necessitem una bona sabata. No feu allò de "sabates una mica més grans perquè durin més". Això comporta molta patologia al nen.

El pediatre, com podeu veure els pares, té molt a dir sobre la "tornada al col·le" i aquesta adaptació progressiva al ritme escolar. Sempre estem al vostre costat.

Què estas buscant?

Demaneu Cita Online

Demaneu Cita Online

Avantatges de la citación Online

  • A qualsevol hora del dia
  • Sense esperes i molt fàcil
  • Tries l'hora que millor et va
  • Pots modificar-la si vols o cancel·lar-la
 

 

Centre Mèdic Rambla Nova

footer1

El projecte del centre es gesta l’any 2009 quan, partint de la idea original i en un procés d’anàlisi en què participen dos col·lectius, es defineixen tots els vessants del projecte, tècniques i perceptives, tenint en compte les visions del metge i el pacient del que ha de ser aquest espai de relació, on l’activitat mèdica ha d’assolir les màximes quotes de satisfacció.

Instal·lacions

footer2

Les 14 consultes es resolen en un únic espai, en alguns casos dividit per una mampara opaca de vidre que separa el propi despatx de la zona d’exploració. Cada consulta compta amb l’equipament apropiat per al diagnòstic o el tractament propis de les especialitats que allotja.

On estem

footer3
© Centre Mèdic Rambla Nova
Rambla Nova, 103 (Edifici Atlàntic)
CP 43001
Tarragona, España
 

Contactar amb nosaltres

footer4
 

Per telèfon

Tel. +34 977 25 00 00 |
Per email
Contactar per formulari

Connecta amb nosaltres

if linkedin 437252if YouTube 191274flickrissue