Esteu aquí

Inici » Els procediments

SportGen

SportGen

Procediment Diagnòstic
Avaluació genètica de rendiment esportiu

La contribució de la genètica en el rendiment esportiu és coneguda des de fa temps, i diversos estudis han demostrat l’heretabilitat dels factors de la condició física i les predisposicions que en matèria psicològica semblen existir.

Per tant, la variació genètica i els factors genètics contribueixen al rendiment en l’esport, i influeixen en la manera en què les persones responen a l’entrenament.

Segons diversos estudis, els factors genètics contribueixen en un 20 a un 50% en la variació individual a determinats trets relacionats amb el rendiment esportiu.

Factors genètics i factors ambientals

El rendiment esportiu és el resultat de la contribució i interacció de molts factors que obren recíprocament. Aquests factors es classifiquen en: factors genètics i factors ambientals.

Els factors genètics són variacions en la seqüència de l’ADN (els polimorfismes genètics), relacionats amb diferències individuals en trets importants per al rendiment esportiu com la força muscular, la resistència, la susceptibilitat a lesions, i molts altres. Aquestes variacions genètiques tenen una incidència tant en el rendiment esportiu com en les persones que practiquen exercici físic amb l’objectiu de millorar la seva salut. Però també és important recordar que no totes les variants genètiques que poden trobar-se en esportistes d’elit són un referent de salut en el món del fitness.

Entre els factors ambientals cal destacar la dieta, el tipus d’entrenament i preparació, les condicions atmosfèriques, etc.

Però, donat el gran nombre de gens implicats en la resposta a l’exercici físic, és encara aviat per a la utilització dels factors genètics en la detecció dels talents esportius. El que sí es pot és utilitzar la genètica per ajustaments individuals de l’entrenament i en la prescripció de l’exercici saludable.

Perfil genètic SportGen

L’anàlisi genètica consisteix en l’avaluació de 4 polimorfismes, els quals estan implicats en diferències individuals al rendiment esportiu, com són:

  1. Propietats de força i de resistència de les fibres i músculs esquelètics
  2. Resposta als diferents tipus d’entrenament esportiu (aeròbic o anaeròbic)
  3. Susceptibilitat a desenvolupar osteoartritis
  4. Susceptibilitat a desenvolupar lesions lligamentoses ia la lesió del tendó d’Aquil·les

En conseqüència, la informació proporcionada és d’utilitat en la individualització i optimització de l’entrenament esportiu. A més, també és útil en la identificació d’aquells individus candidats a implementar mesures de prevenció de les malalties freqüents de l’esportista.

En el cas d’altres malalties menys freqüents de l’esportista, però molt greus, com és la mort sobtada, caldrà recórrer a una bateria d’anàlisis genètiques específics, en funció de l’orientació de l’avaluació cardiològica (síndrome de Brugada, la síndrome QT curt, síndrome QT llarg, etc.).

Indicacions

El perfil genètic SportGen està indicat en aquelles persones que vulguin:

  1. Mantenir i millorar el seu rendiment esportiu.
  2. Prevenir, en la mesura del possible, les lesions freqüents de l’activitat física.

És aconsellable realitzar el present perfil genètic partir de la majoria d’edat, igual que els estudis genètics preventius i predictius.

Requisits

Mostra: Sang total amb EDTA (1 tub de 5 ml) o saliva (kit Oragene-DNA, OG-500).
Documentació: Consentiment Informat (codi MPP1), imprescindible.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.