Esteu aquí

Inici » Els procediments

Mamografia digital

Mamografia digital

Procediment Diagnòstic

La mamografia és el procediment diagnòstic per a l’estudi de la patologia de la mama, amb raigs X de baixa intensitat, especialment per a la detecció precoç del Càncer de Mama. En dones joves o embarassades, la major densitat del teixit mamari fa que aquest procediment no sigui el més indicat.

L’exploració es fa amb dues projeccions en cada mama, una superior (cràneo-caudal) i una lateral (o oblíqua).

Els mitjans digitals actuals permeten un resultat més acurat en menys temps, amb tots els avantatges del procés digital de la imatge, que permet augmentar el contrast en les zones d’interès.

Hi ha dos tipus de mamografia en funció del seu objectiu:
• La mamografia preventiva o de screening, que busca el diagnòstic precoç de càncer de mama.
• La mamografia diagnòstica, que té l’objectiu d’aclarir una sospita que parteix de la mamografia preventiva o de símptomes o indicis previs, sovint detectats en l’auto-exploració de la pacient. Els símptomes poden ser canvis sobtats en la forma (bonys o canvis en la simetria), canvis en la pell, dolor o secrecions.

Si us han fet mamografies amb anterioritat, és important que les ensenyeu a l’especialista, ja que un dels criteris diagnòstics més aclaridors són precisament els canvis entre una i altra exploració.

Quan les imatges radiològiques no resulten suficientment aclaridores, cal realitzar en alguns casos una anàlisi anatomo-patològica per a confirmar o descartar la presència d’un tumor maligne. La Punció Aspirativa amb Agulla Fina (PAAF) ecoguiada es realitza amb agulles de calibre molt fi, i gairebé mai es requereix administrar anestèsia local.

Procediment inclòs en el protocol de revisió de la Unitat de Revisions Mèdiques.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.