Esteu aquí

Inici » Els procediments

Injeccions intra-vítrees

Injeccions intra-vítrees

Procediment Terapèutic

Algunes malalties de la retina que afecten principalment a la màcula (la part de la retina encarregada del centre de la visió) com són la Degeneració Macular Associada a l’Edat o les inflamacions en els pacients diabètics o que han patit una trombosi ocular (edema macular) poden millorar amb l’aplicació de certs medicaments.

Els col·liris actuen sobre la part anterior i pràcticament no arriben a la retina, així com la medicació oral o intravenosa. La manera més ràpida i eficaç d’actuar amb un medicament sobre la retina és mitjançant una injecció intraocular (sinònim d’injecció intra-vítria).

1. Per a què serveix?

Les injeccions intra-vítrees són principalment per a tractar inflamacions de la màcula.

És l’únic tractament que existeix actualment per a la DMAE (degeneració macular associada a l’edat). Aquesta malaltia afecta a pacients de més de 55 anys, augmentant sobretot a partir dels 75 anys. Té una variant seca i una altra humida. Aquesta última és molt agressiva i en poc temps crea una cicatriu al centre de la visió que és irrecuperable.

L’únic tractament aprovat a Espanya per la DMAE és la injecció intra-vítrea de Macugen® (pegaptanib) o Lucentis® (ranibizumab).

Les inflamacions de la màcula que apareixen en les persones amb diabetis són les principals culpables de la seva pèrdua de visió. Fins ara l’únic tractament disponible era el làser Argó, també disponible al Centre Mèdic Rambla Nova. Moltes d’aquestes persones poden beneficiar-se i recuperar visió amb les injeccions de Lucentis®, aprovat a Espanya des de principis de 2012.

Aquelles inflamacions de la màcula provocades per les trombosis de l’ull poden disminuir i tenir una millora visual si es realitzen injeccions de Lucentis® o es col·loquen uns implants que alliberen cortisona a l’interior de l’ull de manera prolongada durant alguns mesos (Ozurdex®).

2. Com es realitza? Cal alguna preparació prèvia?

La injecció intraocular és una tècnica que es realitza a quiròfan sota estrictes condicions d’asèpsia. Es realitza mitjançant anestèsia tòpica amb un col·liri, la injecció és molt ràpida i les molèsties són completament tolerables per la majoria de les persones.

Prèviament a la injecció es pot iniciar tractament preventiu amb un col·liri antibiòtic, que es continua durant uns dies després.

3. Quins efectes secundaris o riscos té?

Rarament es produeix cap molèstia posteriorment a la injecció. L’efecte secundari més habitual apareix de la ma de l’Ozurdex®, ja que, en tractar-se de corticoide, pot produir un augment de la pressió intraocular que necessiti tractament posterior amb col·liris per a controlar-la.

Com a principal risc està la infecció intraocular, motiu pel que el Dr. Jordi Martín realitza les injeccions a quiròfan enlloc de la consulta d’Oftalmologia.

4. Els resultats

Els resultats solen observar-se al mes, precisant el seguiment mitjançant la Tomografia de Coherència Òptica (OCT), també disponible al Centre Mèdic Rambla Nova, per a saber si cal repetir el tractament.

5. Experiència

El Dr. Jordi Martín té àmplia experiència en la realització d’injeccions intraoculars de diferents medicaments i en el seguiment de les malalties per OCT.

6. Equipament

El Centre Mèdic Rambla Nova disposa de la Unitat de Procediments, que està equipada amb les més estrictes mesures d’asèpsia i també d’un nombre definit de Lucentis® per a us immediat.

La disponibilitat d’un OCT per a diagnostic i seguiment a la pròpia consulta, junt amb la possibilitat de la realització d’injeccions intra-vítrees de manera immediata, fa del Centre Mèdic Rambla Nova l’únic centre privat a la ciutat de Tarragona amb el suport d’un Oftalmòleg especialista en Retina per al tractament de la DMAE i altres malalties de la màcula.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.