Esteu aquí

Inici » Els procediments

Prova d'esforç (ergometria)

Prova d'esforç (ergometria)

Procediment Diagnòstic

La prova d’esforç o ergometria és una tècnica molt utilitzada a Cardiologia, que serveix per al diagnòstic de l’angina de pit i per a l’estudi del dolor toràcic, com a indicacions més habituals.

Aquesta exploració ens permet detectar si, en incrementar el treball del cor mitjançant un esforç controlat, apareixen signes o símptomes indicatius d’un problema de manca de fluxe sanguini al cor. Això succeeix en persones que tenen malaltia de les artèries coronàries, amb obstruccions que impedeixen que la sang circuli de forma suficient, especialment durant l’esforç. Aquestes alteracions apareixen a l’electrocardiograma, que es realitza de forma continua durant la prova.

La prova ens permet determinar si el dolor toràcic del pacient és degut a l’existència d’obstruccions a les artèries coronàries. A més, segons la magnitud de les alteracions observades, podem establir quin és el pronòstic de la malaltia i recomanar el tractament més adient. En persones ja diagnosticades, ens permet comprovar l’eficàcia del tractament.

Com es realitza?

La prova consisteix en caminar sobre una cinta o pedalar en una bicicleta estàtica, incrementant progressivament la velocitat i pendent de la cinta, o la resistència de la bicicleta. Aquests increments progressius es realitzen seguint uns protocols predeterminats. Durant la prova es controlen periòdicament la tensió arterial i el pols. També es controla l’electrocardiograma de forma continua, gràcies a uns elèctrodes que enganxarem a la superfície del tòrax. En alguns homes pot ser necessari el rasurat d’una petita part de la pell per a millorar el contacte dels elèctrodes i obtenir un bon senyal electrocardiogràfic.

És important que feu el màxim esforç que pugueu, per a obtenir un resultat fiable. En cas de presentar algun símptoma durant l’esforç, comuniqueu-ho al personal que us atén. Si s’observen alteracions importants de l’electrocardiograma, arrítmies o altres anomalies, o si presenteu símptomes que us impedeixin continuar, el metge aturarà la prova.

Quina preparació requereix?

Per a realitzar la prova d’esforç, tingueu en compte els següents consells:

  1. Vestiu roba i calçat còmodes (pantalons, sabates tancades i de sola plana).
  2. No mengeu o begueu res una hora abans de la prova.
  3. Eviteu les ingestes abundants en les 4 hores prèvies.
  4. Preneu la medicació que us correspongui amb normalitat.
  5. Podeu portar una tovallola per eixugar-vos la suor després de la prova o roba si voleu canviar-vos.
Quins riscos té la prova d’esforç?

En pacients estables, el risc de la prova és mínim. Algunes persones poden presentar dolor toràcic, arrítmies o altres complicacions molt infreqüents. El dia de la prova se us proporcionarà informació addicional i se us demanarà la signatura d’un consentiment.

Procediment inclòs en el protocol de revisió de la Unitat de Revisions Mèdiques.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.