Esteu aquí

Inici » Els procediments

Ecografia ginecològica

Ecografia ginecològica

Procediment Diagnòstic

Estudi ultrasònic de l’estat dels diferents components d’aparell reproductor femení, per via externa o endovaginal, normalment amb sistema Doppler.

L’ecografia és una tècnica de diagnòstic per la imatge fonamentada en la visualització d’estructures del cos per mitjà de l’enregistrament de les ones rebudes per reflexió de les ones ultrasòniques dirigides cap a l’interior dels teixits. El mètode permet diferenciar el component líquid, sòlid o mixt d’una massa i, d’aquesta manera, coneixent prèviament el patró ecogràfic de cada òrgan, hom pot distingir les variacions patològiques de l’òrgan estudiat. Constitueix una prova diagnòstica àmpliament usada en les afeccions del fetge, vies biliars, pàncrees, ronyons, bufeta urinària, úter i annexos, pròstata, testicles, cor, aparell locomotor, mames, tiroide, etc. A part de la modalitat convencional o externa, modernament s’han generalitzat tècniques ecogràfiques endocavitàries: endovaginal, endorectal, endoscòpia digestiva, intraoperatòria i, fins i tot, intravascular.

L’Ecografia Doppler, o Eco-Doppler, és una tècnica d’imatge per ultra-sons basada en la utilització de l’efecte Doppler, que permet obtenir informació fisiològica en detectar i analitzar les característiques del flux sanguini en els vasos i en els teixits (velocitat del flux i, indirectament, volum circulant). També permet observar les estructures vasculars.

Quan es tracta de revisions ginecològiques rutinàries o complementàries a la visita amb el ginecòleg, es tracta d’ecografies convencionals (bidimensionals amb Doppler color). Si s’observen malformacions uterines, o bé quists o tumoracions als ovaris, es pot fer un diagnòstic més acurat amb l’ajuda de l’ecografia 3D/4D. L’aportació de la tercera dimensió i del mètode Doppler és fonamental a l’hora d’observar la vascularització de tumors malignes en úter i ovari.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.