Esteu aquí

Inici » Els procediments

CardioGen

CardioGen

Procediment Diagnòstic
Dijous, 23 Maig 2013 - 13:30
Avaluació genètica de predisposició a la malaltia cardiovascular

La malaltia cardiovascular (MCV) és la primera causa de mort i d’hospitalització a la població espanyola.

El risc cardiovascular es defineix com la probabilitat que té un pacient de patir un esdeveniment cardiovascular en els propers 10 anys. Aquesta probabilitat està determinada per una sèrie de factors de risc. Així, a major nombre de factors de risc, major probabilitat de desenvolupar un esdeveniment cardiovascular.

La freqüència de persones asimptomàtiques, a risc de desenvolupar un esdeveniment cardiovascular, és elevada en la població espanyola. El 31% de les persones de 35 a 65 anys presenten dos factors de risc, i el 6% tres. Això vol dir que la prevenció primària de l’ECV és especialment important.

Factors de risc cardiovascular

Els factors de risc cardiovascular es classifiquen en modificables i no modificables. La presència de factors no modificables implica que els objectius terapèutics sobre els factors modificables han de ser més exigents.

 1. Factors de risc modificables: tabac, alcohol, sedentarisme, mala alimentació, colesterol elevat, hipertensió arterial, obesitat abdominal, diabetis mellitus, estrès, etc.
 2. Factors de risc no modificables: edat, sexe, història familiar de MCV, i factors genètics de predisposició.

El fet que més de la meitat dels esdeveniments cardiovasculars ocorrin en pacients classificats de risc intermedi, implica que els actuals algoritmes d’estimació del risc cardiovascular no són del tot eficaços. En conseqüència, seria òptim disposar de nous i més eficaços marcadors d’estimació del risc cardiovascular.

El perfil genètic CardioGen possibilita l’estratificació del risc cardiovascular de forma més precisa i específica, i la reclassificació dels pacients amb risc baix / mitjà.

Perfil genètic SportGen

L’anàlisi consisteix en l’avaluació de 125 polimorfismes genètics, uns associats a factors de risc clàssics i altres independents. Es tracta, doncs, d’una de les avaluacions genètiques de la patologia cardiovascular més completes actualment disponibles.

Aquests polimorfismes avaluen la susceptibilitat genètica a:

 1. Risc coronari
 2. Dslipemias: cLDL, cHDL, triglicèrids
 3. Hipertensió arterial
 4. Diabetis mellitus
 5. Obesitat
 6. Trombosi
 7. Dependència a la nicotina

En conseqüència, el perfil CardioGen possibilita l’estratificació personalitzada del risc cardiovascular, proporcionant, a més, recomanacions personalitzades.

Indicacions

El perfil genètic CardioGen està especialment indicat en:

 1. Persones de 35 a 65 anys classificades de risc cardiovascular intermedi.
 2. Persones amb antecedents familiars de malaltia cardiovascular.
 3. Persones joves classificades de risc baix i sense antecedents familiars.
Requisits

Mostra: Saliva (kit Oragene-DNA OG-500) o sang total amb EDTA.
Documentació: Consentiment Informat i Qüestionari Clínic (codi MPP5), imprescindibles.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.