Esteu aquí

Inici » Els procediments

Campimetria

Campimetria

Procediment Diagnòstic
Dijous, 15 Setembre 2011 - 13:30

CampimetriaLa Campimetria (o perimetria visual) és un procediment diagnòstic funcional no invasiu que consisteix en l’examen oftalmològic de les alteracions del camp visual. La campimetria permet analitzar i quantificar la sensibilitat de la retina a diferents estímuls lluminosos que varien en intensitat, mida i ubicació.

El camp visual és l’àrea en la qual un objecte es pot veure en la visió perifèrica mentre l’ull està enfocat en un punt central.

Quines aplicacions té

Permet detectar pèrdues de visió perifèrica (escotomes), obtenint un mapa que pot ajudar en el diagnòstic de certes patologies.

Es fa servir en el diagnòstic i control evolutiu del glaucoma i de diverses patologies retinianes com la retinosi pigmentària. També es fa servir per a l’estudi de lesions de la via òptica, avaluant pèrdues del camp visual per a localitzar una lesió o un tumor.

Hi ha altres malalties sistèmiques o locals que poden manifestar-se amb un defecte del camp visual, com la hipertensió arterial, diabetis i dislipèmies, malalties degeneratives o tumors cerebrals. La campimetria permet mesurar aquesta pèrdua de visió, però el seu diagnòstic caldrà completar-lo amb tècniques específiques.

Preparació prèvia

No cal cap preparació prèvia.

Com es realitza

Equipament Indo/Nidek per a realitzar campimetries i altres procedimentsEl pacient seu davant del campímetre amb la barbeta i el front recolzats sobre l’aparell, i només ha de marcar el moment en què percep cada estímul perimetral, sense moure el focus del reclam central.

La durada de la prova és de menys de 10 minuts per cada ull.

Efectes secundaris

La campimetria no produeix cap molèstia, tret de la possible incomoditat o cansament per la postura.

Riscos possibles

La campimetria és una prova innòcua i inofensiva que no implica cap risc.

Resultats

Els resultats d’aquesta prova són immediats. El metge compara la resposta del pecient amb els grups de control d’edats equivalents per a determinar la presència de defectes en el camp visual.

En cas d’observar anomalies, és habitual repetir el procediment periòdicament per a fer-ne el seguiment evolutiu.

Procediments alternatius

Tot i que es tracta d’una prova innòcua i inofensiva, si no es disposa de l’equip adequat es pot fer una avaluació prèvia amb el que es coneix com campimetria qualitativa per confrontació, en la qual el pacient seu davant de l’examinador i aquest mou un objecte per a comprovar la visió perifèrica.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.