Esteu aquí

Inici » Dia Mundial de la Visió 2013: Fes-te’n una revisió ocular gratuïta

Dia Mundial de la Visió 2013: Fes-te’n una revisió ocular gratuïta

Dia Mundial de la Visió 2013: Fes-te’n una revisió ocular gratuïta

Dijous, 8 Agost 2013

Dia Mundial de la visió

El Dia Mundial de la Visió (World Sight Day) és un dia anual de sensibilització, celebrat el segon dijous del mes d’octubre, per enfocar l’atenció mundial en la ceguesa i la discapacitat visual.

Inclòs en el calendari oficial de l’Organització Mundial de la Salut, el Dia Mundial de la Visió és coordinat per l’Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa (IAPB) en el marc de la iniciativa global VISIÓ 2020 per a l’eliminació de la ceguesa evitable, un programa conjunt d’ambdues institucions.

La ceguesa evitable es defineix com aquella que podria ser tractada o previnguda per mitjans coneguts i rendibles. Encara que hi ha moltes altres causes de deteriorament de la visió, VISIÓ 2020 pretén abordar les principals causes de la ceguesa evitable, per tal de tenir el major impacte possible en la pèrdua de visió a tot el món. Fins al 80% de la ceguesa al món és evitable.

En el Dia Mundial de la Visió, els membres de VISIÓ 2020 treballen junts per:

 1. Augmentar la consciència pública sobre la ceguesa i la deficiència visual com un dels principals problemes de salut pública internacional.
 2. Motivar als governs per participar i assignar fons per als programes nacionals de prevenció de la ceguesa.
 3. Educar els destinataris sobre la prevenció de la ceguesa, informar sobre la iniciativa global VISIÓ 2020 i generar suport per a les activitats del programa VISIÓ 2020.

Missatges clau
 1. Aproximadament 285 milions de persones al món viuen amb baixa visió i ceguesa.
 2. D’ells, 39 milions de persones són cegues i 246 milions tenen discapacitat visual moderada o greu.
 3. El 90% de les persones cegues viuen en països de baixos ingressos.
 4. Tanmateix, el 80% de la discapacitat visual es pot evitar, és a dir, és fàcilment tractable i/o es pot prevenir.
 5. Les restauracions de la vista, i les estratègies de prevenció de la ceguesa es compten entre les intervencions més rendibles en salut.
 6. El nombre de persones cegues per causes infeccioses s’ha reduït considerablement en els últims 20 anys.
 7. S’estima que hi ha 19 milions de nens amb discapacitat visual.
 8. Prop del 65% de les persones amb discapacitat visual són majors de 50 anys, mentre que aquest grup d’edat comprèn només el 20% de la població mundial.
 9. L’augment de la població d’edat avançada en molts països significa que més persones estaran en risc de deficiència visual relacionada amb l’edat.

Les malalties diana per a VISIÓ 2020 són:
 1. Cataracta
 2. Errors de refracció (miopia, hipermetropia, astigmatisme i presbícia)
 3. Tracoma
 4. Ceguesa Infantil
 5. Baixa Visió
 6. Oncocercosis / Ceguesa dels Rius
 7. Glaucoma
 8. Retinopatia diabètica
 9. La degeneració macular associada a l’edat DMAE
 10. Gènere i ceguesa

El Dia Mundial de la Visió 2013 és el 10 d’octubre, segon dijous del mes. Aquest any és important, ja que marcarà el llançament d’un nou Pla d’Acció de l’OMS sobre la prevenció de la ceguesa i la discapacitat visual 2014-19.

D’acord amb el principal objectiu d’aquest nou Pla d’Acció, el tema del Dia Mundial de la Visió 2013 és la Salud Ocular Universal vehiculat a través de la campanya “Fes-te’n una revisió ocular”. La revisió ocular és el primer pas per al diagnòstic i tractament de pràcticament totes les patologies dels ulls.

Centre Mèdic Rambla Nova s’ha sumat a aquesta iniciativa amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de la prevenció i el tractament en la pèrdua de visió.

Des del proper 22 d’agost fins el 3 d’octubre, tots els dijous es realitzaran revisions oculars gratuïtes al centre. Les revisions les realitzarà el Dr. Oscar Estarriaga López, oftalmòleg responsable de la Unitat de Cirurgia Refractiva del centre.

Les revisions oculars inclouran:

 1. Anamnesis per conèixer les condicions mèdiques del pacient, els seus antecedents personals i familiars, al•lèrgies, intervencions, etc.
 2. Refracció objectiva i subjectiva i agudesa visual per analitzar la visió.
 3. Topografia corneal per estudiar la superfície, el gruix, la curvatura i el relleu de la còrnia.
 4. Tonometria per mesurar la pressió intraocular.
 5. Fluoresceïna per estudiar les llàgrimes i les pestanyes.
 6. Fons d’ull per fer un anàlisi de la retina I la màcula.

Per sol·licitar una revisió ocular gratuïta podeu trucar al 977 25 00 00, o bé enviar el següent formulari fent clic aquí.

L’exploració no requereix preparació prèvia, excepte en cas que feu servir lents de contacte. En aquest cas, s’ha de suspendre per uns dies l’ús de les lents (2-3 dies abans de l’exploració en el cas de lents toves i 4 dies per les lents dures).

Entre totes les persones que es facin la revisió ocular, Centre Mèdic Rambla Nova sortejarà una intervenció de Cirurgia Refractiva Làser .

UNIVERSAL EYE HEALTH IS ACHIEVABLE
ONE EYE EXAM AT A TIME
www.iapb.org

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.