Esteu aquí

Inici » Les malalties

Pericarditis

Pericarditis

Divendres, 4 Gener 2013 - 19:30
CIM10: 
I30 Pericarditis aguda
Descripció

Es tracta d’una malaltia inflamatòria que afecta al pericardi, que és una membrana que envolta i recobreix el cor. Aquesta inflamació pot provocar amb certa freqüència l’acumulació de líquid al voltant del cor, el que anomenem embassament pericàrdic.

Moltes pericarditis estan causades pels mateixos virus que causen infeccions benignes de l’aparell respiratori o digestiu. No obstant, hi ha desenes de malalties que poden provocar pericarditis, i que cal descartar en els casos més greus (infeccions tuberculoses, malalties del teixit connectiu, neoplàsies, problemes renals…).

Símptomes

El símptoma més freqüent és el dolor al pit, i de vegades és difícil de diferenciar del dolor de l’infart. Sovint s’acompanya de febre i de certa dificultat respiratòria. Molts pacients han patit un procès infecciós benigne uns dies o setmanes abans del quadre de pericarditis.

Diagnòstic

El diagnòstic es basa en les característiques del dolor, les alteracions de l’electrocardiograma, l’auscultació d’un soroll cardíac característic anomenat “frec” i la presència (no sempre) de líquid al pericardi.

Tractament

La majoria de casos es tracten amb antiinflamatoris a dosis altes. També és important que el pacient faci repòs per a controlar millor la inflamació.

Pronòstic

El pronòstic és, en general, bo. La malaltia no sol deixar seqüeles. Els pacients que presenten embassament o líquid al pericardi necessiten una major vigilància.

Aproximadament un 25% dels pacients presenten al llarg del temps més d’un brot de pericarditis; s’anomena pericarditis recidivant.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.