Esteu aquí

Inici » Les malalties

Nefropatia diabètica

Nefropatia diabètica

Dilluns, 11 Juliol 2016 - 11:00
CIM10: 
E14.2 - N08.3 Nefropatia diabètica
Descripció

La nefropatia diabètica és l’afectació progressiva i irreversible del ronyó com a conseqüència de la diabetis. És la causa més freqüent d’insuficiència renal crònica avançada en la societat espanyola.

Símptomes

Existeixen 4 fases de la nefropatia diabètica amb diferents símptomes.

  1. Fase 1: On únicament hi ha hiperfiltració del ronyó i pot aparèixer en alguns casos un augment de la mida del ronyó per ecografia.
  2. Fase 2: Aparició de lesions funcionals i estructurals, objectivant-se només presència de hiperfiltració.
  3. Fase 3: Comença a aparèixer proteïnes a l’orina. Inicialment no hi ha afectació de la funció renal però posteriorment apareix insuficiència renal així com un mal control de la pressió arterial. En aquests malalts ja es pot objectivar les alteracions a altres òrgans per la diabetis com als ulls amb retinopatia, al sistema nerviós amb neuropatia, entre d’altres.
  4. Fase 4: És la fase de la nefropatia diabètica ja establerta amb pèrdua de proteïnes més elevada i pitjor control de la pressió arterial.
Diagnòstic

És principalment clínic. S’ha de fer un seguiment del control metabòlic, proteïnes en orina i analítica de sang.

Tractament

A les fases 1 i 2 és molt important el control metabòlic del sucre per evitar la progressió de la malaltia, així com inici de tractament protector del ronyó amb IECA. A les fases 3 i 4 l’ús dels fàrmacs com IECA i ARA II, entre d’altres és molt important, així com una dieta amb control proteic i de sal.

Pronòstic

És una malaltia crònica que pot arribar a produir insuficiència renal crònica avançada amb necessitat de tractament renal substitutiu.

Consells

És important portar a terme una dieta estricta i un bon control de la glicèmia.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.