Esteu aquí

Inici » Les malalties

Insuficiència renal crònica (IRC)

Insuficiència renal crònica (IRC)

Dilluns, 11 Juliol 2016 - 10:30
CIM10: 
N18 Insuficiència renal crònica
Descripció

La IRC és la pèrdua progressiva de la funcionalitat dels ronyons. El ronyó té com a funció eliminar substàncies tòxiques del cos així com eliminar l’excés d’aigua i regular certes substàncies de la sang (sodi, potassi, fòsfor, calci, bicarbonat…)

Símptomes

A causa de l’acumul de substàncies tòxiques els símptomes poden ser diferents:

  1. Gastrointestinal: nàusees, pèrdua de la gana, vòmits
  2. Sang: Anèmia
  3. Cardiovasculars: hipertensió arterial, insuficiència cardíaca
  4. Neurològiques: des de la falta de concentració fins al coma
  5. Hormonals: pèrdua de la menstruació
  6. Osteomusculars: fractures i dolors musculars
Diagnòstic

Per fer el diagnòstic de IRC I orientar la seva causa a part de la història clínica i l’exploració física és necessari realitzar analítica de sang, analítica orina, ecografia renal i en alguns casos biòpsia renal.

Tractament

El tractament de la insuficiència renal crònica té dos pilars: evitar o disminuir la velocitat en la pèrdua de la funció renal i control de les alteracions derivades de la mateixa malaltia. En quant evitar la progressió de la malaltia existeixen fàrmacs que poden ajudar a disminuir la velocitat de la pèrdua de la funció renal com poden ser els IECAS o ARAII. És important una bona dieta amb control de la sal i proteïnes, control de la pressió arterial i control del pes. Quant a les alteracions derivades de la malaltia s’ha de controlar els nivells de fòsfor, potassi, sodi, calci així com tractar l’anèmia i l’acidesa de la sang.

Pronòstic

La malaltia renal és una malaltia crònica i evolutiva que en molts casos pot desenvolupar una malaltia renal crònica avançada amb necessitat de tècniques de substitució renal (hemodiàlisi, diàlisi peritoneal) i en alguns casos trasplantament renal. Així mateix, s’ha vist que aquests malalts tenen un augment del risc cardiovascular motiu pel qual és necessari un control estricte. Consells preventius: Control pressió arterial, control de pes, dieta baixa en sodi i proteïnes, control diabetis.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.