Esteu aquí

Inici » Les malalties

Hipertensió arterial (HTA)

Hipertensió arterial (HTA)

Dimecres, 21 Novembre 2012 - 13:30
CIM10: 
I10 Hipertensió (primària) essencial

És l’elevació continuada de les xifres de pressió arterial, tant la sistòlica com la diastòlica. Es considera que una persona és hipertensa quan té repetidament xifres de pressió arterial igual o per sobre de 140 i/o 90 mm Hg.

Afecta el 20% de la població adulta i augmenta amb l’edat. Es dóna tant en homes com en dones, però a partir de la menopausa és més freqüent en dones. La HTA augmenta el risc de malalties dels vasos arterials, cardiovasculars, cerebrals i del ronyó.

Diagnòstic

Per al diagnòstic cal una visita mèdica a on es mesura la TA dues vegades en la primera visita i en tres visites consecutives per a fer el càlcul de la TA. En la primera visita es fa una anamnesi i exploració física exhaustiva.

Anamnesi
 1. Valoració dels antecedents familiars de factors de risc.
 2. Valoració d’antecedents personals com malalties renals, obesitat, tabaquisme.
Proves complementàries
 1. Anàlisi de sang.
 2. ECG.
 3. El Holter amb mapa de PA estarà indicat en pacients amb mal control, per a valorar el tractament i modificacions terapèutiques que calgui fer.
Tractament

La finalitat del tractament és aconseguir xifres de PA per sota de 140/90 mm Hg i, en cas de ser diabètic, per sota de 130/85 mm Hg.

Els punts bàsics del tractament de la HTA són:

 1. Reduir pes.
 2. Reduir el consum de sal.
 3. Fer activitat física regularment.
 4. Reduir el consum d’alcohol.
 5. Deixar de fumar.
 6. Medicació. En una part important dels pacients n’hi haurà prou amb modificar l’estil de vida que ja hem comentat. En altres pacients pot ser insuficient i caldrà recórrer a l’administració de fàrmacs.
Seguiment

En cas d’un bon control de les xifres de PA, una visita cada 3-6 mesos pot ser suficient.

Anualment caldrà fer una revisió mèdica completa.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.