Esteu aquí

Inici » Les malalties

La degeneració del disc

La degeneració del disc

Dimarts, 1 Octubre 2013 - 11:30
Descripció

La unitat funcional intervertebral està dissenyada per permetre el moviment de l’esquelet axial i alhora suportar i transmetre les càrregues que ens permeten caminar drets.

La mecànica de cada un dels segments vertebrals varia segons el nivell de la columna.

Com està formada la teva columna

La columna vertebral està constituïda per 33 vèrtebres separades entre si pels discos intervertebrals.

A la columna cervical trobem 7 vèrtebres, 12 a la columna toràcica, 5 a la lumbar, 5 a la sacra i 4 al còccix.

Les columnes mòbils per excel·lència són la columna cervical i la lumbar, sent la toràcica menys mòbil entre altres coses per la rigidesa que li aporten les costelles formant la caixa toràcica.

Per aquest motiu la degeneració discal causant de dolor i de compressió medul·lar o radicular sol succeir a nivell de la columna cervical i lumbar.

En general (excepte a la columna toràcica, sacre i còccix), en el segment vertebral tenen lloc 6 moviments en tots els plans de l’espai:

  1. Flexió (anterior)
  2. Extensió
  3. Flexió lateral dreta i esquerra
  4. Compressió i distracció axial
  5. Torsió o rotació
  6. Translació

Tots aquests moviments es produeixen amb una combinació mecànica de les tres articulacions del segment vertebral:

  1. Disc invertebral
  2. Articulació interapofisaria dreta
  3. Articulació interapofisaria esquerra
Causes

Amb el temps totes les articulacions del nostre cos inevitablement es degeneren.

En el cas del disc intervertebral, aquest va perdent el seu contingut en aigua i amb això perd part de la seva capacitat biomecànica. La degeneració comporta una debilitat en les fibres de col·lagen amb el que apareixen trencaments en les fibres de l’anell.

La degeneració discal sol anar acompanyada també d’un cert grau de degeneració de les facetes interapofisaries.

Símptomes

En diferents fases de la degeneració apareix en molts casos el dolor.

El dolor en general és lumbar o cervical quan només existeix degeneració del disc o pot ser també radicular (d’un nervi cervical o lumbar ) en el cas que a causa de la degeneració es produeixi una hèrnia discal que comprimeixi un nervi.

L’hèrnia discal apareix per la comentada debilitat i trencament de les fibres de l’anell amb sortida del contingut del nucli polpós cap a l’exterior del disc.

Tractament

En casos de degeneració discal en què apareix tant dolor cervical o lumbar com dolor radicular (del nervi) es precisa d’ una intervenció si el tractament mèdic conservador no ha estat eficaç.

En aquests casos, la intervenció que es realitza de forma generalitzada és la fusió o fixació lumbar o cervical, també es diu artròdesi.

Nosaltres creiem que la cirurgia ADR (Artificial Disc Replacement) és una alternativa millor a la cirurgia de fusió. Consisteix en la substitució del disc lumbar o cervical degenerat per un implant artificial per imitar el disc natural sa.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.