Esteu aquí

Inici » Les malalties

Colecistectomia

Colecistectomia

Divendres, 20 Juny 2014 - 10:45
CIM10: 
K81 Colecistitis aguda
Altres denominacions: Pedres a la vesicula biliar
Descripció

La litiasi biliar és la formació de càlculs (pedres) a la vesícula biliar. Es parla de “fang” biliar quan es tracta de càlculs menors de 2 mm de diàmetre. La majoria dels càlculs són de colesterol, en menor mesura poden ser de bilirrubina o de pigments biliars. Es formen per una pèrdua de l’equilibri entre colesterol i àcids biliars a la bilis, la vesícula actua com un reservori i permet la sedimentació i creixement progressiu dels càlculs.

Quines complicacions puc tenir?
  1. Colecistitis: inflamació de la vesícula biliar que produeix un dolor intens a la part superior dreta i febre.
  2. Coledocolitiasi: presència de càlculs en el conducte colèdoc.
  3. Colangitis: infecció del conducte colèdoc, el conducte que transporta La bilis des del fetge fins a la vesícula biliar i intestins.
  4. Pancreatitis: Inflamació del pàncrees.
Símptomes

Podeu tenir malestar després dels menjars o dolor localitzat en la part superior dreta o mitjana de l’abdomen.

Altres símptomes que pot tenir a causa de les complicacions són:

  1. Dolor intens abdominal.
  2. Febre.
  3. Nàusees i vòmits.
  4. Coloració groguenca de la pell i de la part blanca dels ulls.
Diagnòstic

El diagnòstic de confirmació es realitza mitjançant una ecografia. En casos de dubtes diagnòstics o per descartar complicacions es pot completar amb una Ressonància Magnètica o bé un TC.

Tractament

Tractament farmacològic amb medicaments:

En els casos que la colelitiasi doni símptomes o alguna complicació es recomana la intervenció quirúrgica.

A l’extirpació de la vesícula se li diu colecistectomia i es pot fer de dues formes, segons indicacions del cirurgià:

Colecistectomia laparoscòpica: El terme laparoscòpia s’origina del grec “laparo” (flanc, abdomen) i “skopein” (examinar), es refereix a l’examen visual de l’abdomen mitjançant una òptica. La cirurgia laparoscòpica és la part de la cirurgia formada per un conjunt de tècniques i maniobres necessàries per a realitzar intervencions quirúrgiques utilitzant petites incisions d’accés per on s’introdueix una òptica connectada a un aparell de vídeo i l’instrumental necessari per a realitzar la intervenció. Aquesta cirurgia és molt menys agressiva enfront de la integritat de la paret abdominal evitant l’apertura de l’abdomen i afavoreix una recuperació postoperatòria més ràpida, amb menor incidència de complicacions i una incorporació més ràpida a les activitats normals. S’extirpa la vesícula a través del melic mitjançant unes petites obertures a la pell i introducció d’una càmera i unes pinces. És la tècnica d’elecció en l’actualitat

Colecistectomia oberta: S’extirpa la vesícula a través d’una incisió a la pell sota les costelles.

Pronòstic

La cirurgia cura la malaltia i es pot normalitzar la dieta en el primer mes postoperatori.

Consells preventius

És important dur una alimentació sense greixos, no prendre alcohol i evitar menjars molt condimentats. El metge si ho considera necessari, pot receptar-li calmants o antibiòtics.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.