Esteu aquí

Inici » Les especialitats

Unitat de Tabaquisme

Unitat de Tabaquisme

Area: 
MEDICINA INTERNA

La Unitat pretén abordar de manera integral la dependència ta bàquica, amb ajuda terapèutica si cal, a totes aquelles persones que volen deixar de fum.

El consum de tabac és la primera causa de mort evitable a tot el món

El tabac és la causa directa de malalties com el càncer de pulmó, de la cavitat oral, laringe, estomac, bufeta i cèrvix uterí. També és un dels principals factors de risc de les cardiopaties, malalties cerebrovasculars, asma bronquial i MPOC.

Beneficis de deixar de fumar
  1. 20 minuts desprès de l’últim cigarret es normalitza la TA i el pols
  2. 8 hores després es normalitzen els nivells d’oxigen i monòxid de carboni de la sang
  3. 48 hores després milloren el sentit del gust i l’olfacte
  4. Al cap de 3 setmanes millora la circulació i la funció respiratòria
  5. Al cap de 3 mesos la funció respiratòria quasi s’ha normalitzat
  6. Al cap d’un any, el risc de mort per infart de miocardi es redueix a la meitat

El consum de tabac va associat a dependència social, física i psicològica.

Deixar de fumar és una decisió i un pas molt important que cal planejar amb ajuda, donat el potencial addictiu de la nicotina.

El test de Fagerström ens permet calcular el grau de dependència del fumador a la nicotina i prendre les mesures oportunes demanant ajut l’especialista.

La majoria dels fumadors ha intentat pel seu compte deixar de fumar diverses vegades, acumulant fracassos i, per tant, una sensació d’impotència i desànim que val la pena revisar.

Cal tenir clars alguns aspectes:

  1. El tabaquisme és una addicció, i per tant no és qüestió de voluntat, sinó d’estratègia i coneixement de com actua en el nostre organisme.
  2. Des de l’àrea de Medicina Interna es farà una avaluació i diagnòstic del grau de dependència i es valorarà el tractament farmacològic.
  3. Des de l’àrea de psicologia clínica, s’intervindrà amb tècniques cognictives_conductuals i amb ajuda individual o de grup.

Un cop tenim la informació, cal veure quan és el moment més adequat per començar a enfrontar-nos a això. La majoria de les recaigudes coincideixen amb què la persona encara està en una postura de certa ambivalència.

Necessitem reconèixer noves formes de gratificació alternatives.

Si cal, buscarem suport farmacològic (bupropió, xiclets, pegats de nicotina).

Treballarem la prevenció de recaigudes en les excuses més comuns: augment de pes (hi ha una dieta específica per a eliminar nicotina més ràpidament) o el mal humor i la sensació depressiva. Hi ha altres formes de resoldre el malestar en lloc de tornar a fumar.

Perquè deixar de fumar és possible, els qui hi estigueu interessats podeu contactar amb la Unitat de Tabaquisme del Centre Mèdic Rambla Nova.

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.