Esteu aquí

Inici » Les especialitats

Unitat de Podologia

Unitat de Podologia

Area: 
CIRURGIA ORTOPÈDICA I TRAUMATOLOGIA

El podòleg és el professional que preveu i tracta tot tipus de malalties i anomalies que afecten els peus de les persones.
Lluny de la imatge clàssica que es pugui tenir del podòleg, aquest no exerceix tan sols les funcions típiques del “callista” –com ara l’avaluació i el tractament de problemes d’ungles, durícies i fongs– sinó que també formen part de les seves competències altres accions com ara la correcció de malformacions congènites (peus plans, buits, valgs, etc…), la prescripció i seguiment d’ortopèdies i el tractament de dificultats de la circulació sanguínia i d’úlceres. També formen part de la seva responsabilitat el tractament d’infeccions i altres malalties relacionades amb la pell dels peus, una part del cos, dit sigui de pas, especialment delicada.
També s’ocupa de tractar problemes neurològics i traumàtics dels peus, degut a cops o accidents. La necessitat de tractar els peus s’estén cada cop més entre la població, sobretot entre aquelles persones sotmeses a activitats de més risc.
És per això que la Podologia ha ampliat la seva actuació a diferents camps per a aconseguir una major i més òptima cura dels peus.
• L’Ortopodologia
• La Quiropodologia
• La Cirurgia Podològica
• La Biomecànica
• La Podologia Pediàtrica
• La Podologia Geriàtrica
• La Podologia Esportiva
• La Podologia Física
L’Ortopodologia: Concentra la seva atenció en el tractament no quirúrgic dels trastorns biomecànics de l’extremitat inferior, quan el moviment i la funció del peu i del turmell estan fora del rang dels límits normals. Alguns problemes inclouen el dolor de taló, deformitats congènites, peus plans, lesions esportives, galindons, dits en martell, úlceres diabètiques, artritis i tendinitis.
La Quiropodologia: Dins d’aquesta àrea s’inclouen els tractaments quiropodològics no cruents dels peus causats per trastorns sistèmics, com diabetis, reumatoides, vasculars, ungles incarnades, callositats, durícies, berrugues, micosis, úlceres i cures especialitzades per al complex de la pell i l’ungla.
La Cirurgia Podològica: La Podologia ha desenvolupat tècniques específiques i precises per a solventar molts dels problemes dels peus. Cada cas mereix ser estudiat individualment i cercar la millor solució.
La Biomecànica: L’estudi de la marxa mostra quin és el grau d’harmonia de tot l’aparell locomotor i les alteracions que poden presentar els peus en la seva deambulació. L’anàlisi de la marxa és també utilitzat per a observar l’eficàcia de la reparació quirúrgica. A més també és important per als pacients diabètics, donat que la detecció precoç i la correcció de les àrees d’elevada pressió abans de què els símptomes apareguin poden reduir el risc d’úlceres i la futura amputació de l’extremitat inferior.
La Podologia pediàtrica: Els podòlegs proporcionen diagnòstic i tractament als problemes dels peus dels nens, tals com peu pla, trastorns congènits o hereditaris o lesions traumàtiques. Si s’identifiquen adequadament a una edat primerenca, aquest problemes poden ser corregits amb promptitud.
La Podologia geriàtrica: El pas del temps i les agressions no corregides fan que els peus de la gent gran requereixin una adequada atenció per a mantenir una bona mobilitat. Els pacients més grans requereixen valoració periòdica i cures podològiques continuades degut a les complicacions relacionades amb els trastorns crònics tals com artritis, diabetis mellitus, trastorns vasculars perifèrics. Aquestes complicacions poden afectar la qualitat de vida i independència degut al dolor, possibles infeccions i mobilitat reduïda.
La Podologia esportiva: Els Podòlegs utilitzen una varietat de procediments per a prevenir i/o tractar lesions als atletes i aficionats per a ajudar a optimitzar l’exercici mentre es minimitzen les lesions.
La Podologia Física: La teràpia inclou ultrasons, estimulació elèctrica o teràpies d’exercicis tals com exercicis isocinètics dissenyats per a reduir el dolor i la inflamació relacionada amb els problemes biomecànics.

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.