Esteu aquí

Inici » Les especialitats

Unitat d'Ortodòncia

Unitat d'Ortodòncia

Area: 
ODONTOLOGIA

L’ortodòncia és la branca de l’odontologia que s’encarrega de l’alineació de les dents i de la correcció de les maloclusions, a més de guiar en el desenvolupament dels maxil·lars, amb la qual cosa s’aconsegueix un equilibri a l’aparell bucal.
També s’encarrega de l’estudi, la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les anomalies de forma, posició, relació i funció de les estructures dentomaxil•lofacials.
Existeixen diferents tractaments d’ortodòncia:
• L’ortodòncia fixa, amb aparells fixos, formada per elements adherits a les dents (bandes i bràquets), als quals s’adhereixen fermament uns fins arcs elàstics d’aliatge metàl·lic.
• Els aparells amovibles, els quals, com el seu nom indica, el pacient es pot treure ell mateix, per exemple, durant la higiene oral després dels menjars.
• Invisalign: l’ortodòncia invisible. Es tracta d’un conjunt de fèrules o alineadors, els quals, col•locats de manera progressiva, van movent les dents fins que s’arriba a la situació desitjada. Són amovibles, amb la qual cosa el pacient se’ls pot treure per menjar, per exemple, i, com el seu nom indica, són pràcticament invisibles. Aquestes fèrules apliquen força sobre les dents, per variar-ne la posició, de la mateixa manera que ho faria un bràquet.
S’aconsella que la primera revisió per part d’un ortodoncista sigui als 7-8 anys, ja que és el moment en què apareixen el sector anterior d’incisius superiors i inferiors definitius i els primers molars; i, a més, el creixement ossi és important, fet que ens permet diagnosticar si hi ha un problema susceptible de correcció precoç. Si el recanvi dental i l’oclusió són correctes, en farem revisions anuals per controlar que l’erupció dental sigui correcta. Això és important, perquè hi ha problemes ortodòntics que són més fàcils de corregir si es detecten aviat, i, a més, un tractament pot canviar l’aparença dental i facial d’un pacient.
El tractament precoç implica l’ús d’aparells ortodòntics (que poden ser amovibles) per guiar el creixement d’ossos joves i crear un ambient millor per a l’erupció de les dents permanents. De vegades, l’ortodoncista podrà assolir resultats que no serien possibles si la cara i les mandíbules haguessin acabat de créixer.

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.