Esteu aquí

Inici » Les especialitats

Unitat de Memòria

Unitat de Memòria

Area: 
NEUROPSICOLOGIA

Els problemes de memòria són un motiu de consulta cada cop més freqüent a les consultes mèdiques. L’envelliment, els trastorns de l’estat d’ànim com la depressió o l’ansietat, i determinades patologies neurològiques com les demències o els accidents vasculars cerebrals solen ser les causes més habituals dels trastorns de memòria.

Per què es crea una Unitat de Memòria?

La creació d’una unitat especialitzada en la valoració dels trastorns de memòria dins de la cartera de serveis mèdics del Centre Mèdic Rambla Nova surgeix de la voluntat dels seus professionals de donar una resposta especialitzada i multidisciplinar de qualitat davant de la creixent demanda de consulta sobre aquests símptomes i patologies.


Quins professionals la formen?

La Unitat està formada pel Dr. Xavier Ustrell Roig, metge especialista en Neurologia, i la Sra. Maria Pino Roca, psicòloga especialista en Neuropsicologia.


Qui pot demanar una valoració?

Es pot demanar per compte propi, o a petició de qualsevol especialitat mèdica.


En què consisteix la valoració de la memòria?

Per diferenciar si les queixes de memòria són pròpies de l’edat, degudes a un trastorn de l’estat d’ànim, o pot ser l’inici d’una malaltia neurodegenerativa com les demències, es realitza un estudi neuropsicològic.

L’especialista en Neuropsicologia fa un estudi de l’estat cognitiu de la persona, avaluant principalment la memòria però també altres funcions cognitives, com l’atenció, el llenguatge o el raonament, per acabar entregant un informe detallat amb els resultats, l’orientació diagnòstica, les recomanancions de tractament i de seguiment.

En funció dels resultats es recomanarà el tractament amb exercicis de memòria, o la derivació a l’especialista en Neurologia o Psiquiatria.

Les demències són malalties degeneratives del Sistema Nerviós Central que comporten el deteriorament de les funcions mentals/cognitives, com la memòria/aprenentatge, el llenguatge, el raonament abstracte o la capacitat per prendre decisions.

Parlem de demència quan el deteriorament cognitiu és de suficient intensitat com per a repercutir en les activitats del dia a dia, fent que la persona es torni dependent.


Les demències es poden presentar abans dels 65 anys (demències pre-senils), o a després dels 65 anys (demències senils).

Les demències es poden classificar com primàries (no es coneix la causa) o secundàries (coneixem la causa).


La malaltia d’Alzheimer és el tipus de demència primària més freqüent.

El principals símptomes de la malaltia d’Alzheimer en fases inicials són:
• Els oblits de fets recents (encàrrecs, converses…).
• La desorientació en el dia.
• Les dificultats per a trobar les paraules per a expressar-se.
• Els canvis en les rutines (no recordar anniversaris, receptes de cuina…).
• Els canvis de comportament : desinterés per aficions o abandonament de responsabilitats, canvis d’humor, irritabilitat…


Alguns dels símptomes inicials de la malaltia s’assemblen als canvis cognitius propis de l’envelliment normal.


L’estudi neuropsicològic permet diferenciar els problemes de memòria propis de l’envelliment normal dels de la malatia d’Alzheimer o de qualsevol altra demència.


El diagnòstic en fases incials és fonamental per a iniciar els tractaments tant farmacològics com no farmacològics (tallers de memòria, teràpia d’estimulació cognitiva), amb l’objectiu de retardar el progrés de la malaltia.

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.