Esteu aquí

Inici » Les especialitats

Unitat de Medicina de l'Esport

Unitat de Medicina de l'Esport

Area: 
MEDICINA DE L'EDUCACIÓ FÍSICA I L'ESPORT

El Centre Mèdic Rambla Nova disposa a les seves instal·lacions d’una Unitat de Medicina de l’Esport destinada a donar assistència i servei a tots els practicants de l’esport, des de l’edat escolar fins a la gent més gran, tant l’esportista professional com l’amateur, que practica l’esport com una activitat d’oci o per mantenir-se en forma.

Aquesta unitat, coordinada pel Dr. Carles Hernández, especialista en Medicina de l’Educació Física i l’Esport i llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, disposa de la tecnología necessària per realitzar revisions médico-esportives, que inclouran des de l’exploració de l’aparell locomotor i la determinació de paràmetres basals (tensió arterial, electrocradiograma) fins a la realització d’una ergometría (prova d’esforç) en funció de l’edat i nivell esportiu.

Hi ha diverses especialitats necessàriament vinculades a la Unitat de Medicina de l’Esport, pel diagnòstic i tractament de qualsevol problema detectat en la revisió inicial. Això inclou Cardiologia, Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Medicina Física i Rehabilitació i la Unitat de Podologia. Per altra banda, la Unitat de Nutrició i Dietètica s’encarrega del control i consell dietètic. Aquests especialistes compten amb el suport del laboratori d’anàlisis clíniques, l’equip de fisioterapeutes i els especialistes en radiodiagnòstic.


A qui va dirigida la Unitat de Medicina de l’Esport?

• Esportistes que busquen una millora de rendiment.
• Esportistes que volen conèixer el seu estat de salut i/o valorar la seva aptitud per a un esport concret.
• Esportistes que necessiten un certificat d’aptitud oficial per a una llicència federativa.
• Persones que inicien la pràctica esportiva, de qualsevol edat, i volen assessorament.
• Esportistes que sol·liciten prescripció d’exercici en funció de la seva disciplina esportiva, patologia o nivell esportiu.
• Esportistes amb lesions de l’aparell locomotor i músculo-esquelètic que precisen diagnòstic i terapia ràpida i precisa.


Què es fa a la Unitat de Medicina de l’Esport?

L’objectiu primordial de la unitat és prevenir lesions per l’excés o la manca d’exercici físic. La nostra oferta mèdica inclou la prevenció, diagnòstic i tractament de les lesions característiques de cada esport.

Les revisions mèdico-esportives serveixen per valorar l’aptitud de l’esportista per a poder realizar activitat física. En les revisions que inclouen ergometría, s’afegeixen dades objectives que informen del nivell de condició física i ofereixen dades de rendiment que ens permeten dissenyar programes d’entrenament específic per a aquell esportista.

A partir d’aquí es prescriu exercici físic adaptat al nivell esportiu, activitat física específica (running, BTT, pàdel, tennis…) i disponibilitat de mitjans i instal·lacions per desenvolupar la vostra activitat. És l’esport a la carta. Cada esportista pot gaudir d’un entrenament específic adaptat a les seves característiques.

Aquestes revisions serveixen, entre altres objectius, per complimentar les llicències federatives que es sol·liciten per a la pràctica federada dels diferents esports en els nens.

Especial interès tenen les persones sedentàries que decideixen iniciar una pràctica esportiva. Per a aquests casos i per a tots aquells que augmentin sensiblement el nivell o la freqüència de l’esforç, està indicada la revisió preventiva. A qualsevol edat, abans de fer esport cal una revisió.

En cas de detectar qualsevol indici de patologia, s’obre de forma prioritària la xarxa de professionals lligats a la Unitat de Medicina de l’Esport i els especialistes vinculats (cardiòlegs, traumatòlegs, podòlegs, rehabilitadors, nutricionistes) es posen al servei de l’esportista per resoldre el seu problema el més ràpid possible, perquè l’esportista no pot esperar.


Centre Mèdic Rambla Nova està acreditat com a Centre mèdic col·laborador de la Federació Catalana de Futbol i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya


• Patologies Aparell Locomotor.
• Urgències en patología de l’esport.
• Valoracions Mèdicoesportives (Revisions).
• Prescripció d’exercici.
• Plannings d’entrenament.
• Ecografia Musculoesquelètica.
• Ecocardiograma, Holter (Cardiologia).
• Cirurgia Aparell locomotor (Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia).
• Tractament amb Plasma Ric en Plaquetes (Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia).
• Fisioteràpia esportiva (Medicina Física i Rehabilitació).
• Estudi de la marxa, plantilles (Unitat de Podologia).

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.