Esteu aquí

Inici » Les especialitats

Endocrinologia Pediàtrica

Endocrinologia Pediàtrica

Area: 
PEDIATRIA

L’especialitat d’endocrinologia pediàtrica, a diferència de l’endocrinologia de l’adult, se centra sobretot en els aspectes que fan referència als àmbits més pediàtrics, com són el creixement i el desenvolupament. Aquests aspectes requereixen una formació específica.
La talla baixa és un dels principals problemes que afecten i preocupen més els pares i els nens i requereix un diagnòstic correcte, un seguiment i, si escau, un tractament adequat i especialitzat.
L’anàlisi de l’edat òssia, el grau de desenvolupament, la velocitat de creixement, els components familiars en la talla, els antecedents neonatals com el retard de creixement intrauterí, les alteracions hormonals (hormona de creixement, hormones tiroïdals, cortisol), les alteracions genètiques, descartant sempre malalties sistèmiques que molts cops poden ser la causa d’un retard en el creixement, formen part de les tasques principals de l’endocrinòleg infantil.
Les alteracions en l’àmbit de la pubertat són un altre aspecte en què l’endocrinologia infantil centra el seu estudi i tractament. Nens i nenes que desenvolupen la pubertat més aviat del compte han de diagnosticar-se correctament per posar, si cal, el tractament més adient que interfereixi mínimament amb un correcte creixement i desenvolupament no només físic, sinó també en tots els altres àmbits.
Encara que poc freqüents, existeixen patologies greus relacionades amb avanços de la pubertat que han de ser diagnosticades i tractades de manera precoç per tal de millorar-ne el pronòstic.
Un altre problema que pot estar o no associat a la pubertat és l’aparició excessiva de pèl, que a més de produir molta angoixa als nens, de vegades s’associa amb trastorns hormonals que poden tenir un tractament específic.
La pubertat massa tardana és també un motiu important de preocupació tant per als pares com per als nens, que molts cops presenten problemes d’adaptació associats a aquests trastorns. El fet que aquest endarreriment en la pubertat s’associa també a la talla baixa i que en ocasions obeeix a trastorns endocrinològics i fins i tot genètics, requereix un estudi individualitzat i especialitzat per tractar-los d’una manera correcta o simplement per donar resposta a la pregunta que es fa l’adolescent sobre els motius pels quals es produeix aquest retard.
Dintre dels trastorns de la glàndula tiroide, l’endocrinologia infantil se centra principalment en el tractament de l’hipotiroïdisme congènit, que s’ha d’anar adaptant als requeriments propis de cada etapa de creixement.
Durant la pubertat, també a l’etapa infantil, poden aparèixer trastorns tiroïdals que produeixin hipotiroïdisme o hipertiroïdisme que s’associen a augments o pèrdues injustificades de pes, així com a alteracions en el grau de concentració, tremolors o apatia. Tots aquests trastorns han de diagnosticar-se d’una manera ràpida i correcta perquè la infància i l’adolescència són una etapa crítica en què el retard en el diagnòstic i el tractament pot tenir conseqüències importants tant físicament com psíquicament i també en el desenvolupament intel•lectual.
Existeixen altres patologies que diferencien l’endocrinologia infantil de la de l’adult. Un exemple clar és la diabetis de tipus 1, que sol començar en la infància i que, a diferència de la diabetis de tipus 2, que es presenta a l’edat adulta, requereix un tractament intensiu amb insulina. Aquests tractaments han d’estar adaptats a la naturalesa dels nens i dels joves, que estan en una etapa de desenvolupament físic, intel•lectual i emocional i que necessiten especialistes acostumats a treballar amb el nen adolescent.
L’endocrinologia infantil estudia els principals problemes que afecten el creixement i el desenvolupament del nen i l’adolescent, com són la talla baixa o massa alta, les alteracions en la pubertat, els trastorns associats amb variacions del pes tant pel que fa a pèrdues de pes o a obesitat, i fins i tot pot tenir implicacions en àmbits del desenvolupament intel•lectual i emocional, perquè tant les alteracions hormonals tiroïdals com de l’hormona de creixement o les hormones sexuals poden influir en aquests aspectes.

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.