Esteu aquí

Inici » Què fem amb les varius?

Què fem amb les varius?

Què fem amb les varius?

Dilluns, 14 Maig 2012

Varius en les camesLes venes varicoses són venes del sistema venós superficial que s’han dilatat i s’han tornat tortuoses. Aquesta patologia té un component familiar o genètic important.

Les venes tenen unes vàlvules que impedeixen que la sang flueixi cap enrere (flux retrògrad, també nomenat reflux). Els músculs de les cames actuen com una bomba d’impulsió de la sang cap al cor, en contra dels efectes de la gravetat. Quan les venes es tornen varicoses, les valves de les vàlvules ja no poden complir adequadament la seva funció. Això permet que la sang flueixi cap enrere i les venes s’engrandeixen encara més. Les varius, per això, sempre tendeixen a créixer.

Les venes varicoses són més comuns en les venes superficials de les cames, que estan subjectes a una alta pressió quan estem drets.

A més dels problemes cosmètics, les venes varicoses són sovint doloroses, especialment quan estem dempeus sense caminar. Sovint donen pesadesa, picor, inflor, rampes i incomoditat per estar drets o asseguts amb les cames quietes.

Ecografia Doppler de variusEls tractaments no quirúrgics inclouen les mitges elàstiques, elevar les cames, la hidratació i l’exercici, a més de tractaments mèdics amb venotònics.

El tractament quirúrgic tradicional ha estat l’extirpació total de les venes safenes i totes les seves branques (les venes principals del sistema venós superficial). Des de fa més de 10 anys, però, els mètodes diagnòstics de la patologia venosa s’han millorat. Basats en l’Ecografia-Doppler, que ens dona molta informació tant a nivell d’imatge anatòmica com de distribució i punts d’origen de les varius i de la funcionalitat de totes les venes.

Tot això ha permès que avui dia es puguin tractar les varius d’una manera més selectiva, menys agressiva i molt més còmoda per al pacient, generalment de forma ambulatòria.

Escleroteràpia de venes reticularsLes venes varicoses es distingeixen de les venes reticulars (venes blaves) i telangièctasis (aranyes vasculars), pel diàmetre, la localització i la profunditat on estan situades, i generalment només presenten un efecte antiestètic. El tractament quirúrgic no està indicat en aquests casos i generalment es tracten amb escleroteràpia (injecció d’un líquid que les asseca) i el cos les va eliminant en les posteriors setmanes.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.