Esteu aquí

Inici » La polisomnografia nocturna en modalitat “split-night”

La polisomnografia nocturna en modalitat “split-night”

La polisomnografia nocturna en modalitat “split-night”

La síndrome de l’apnea-hipoapnea obstructiva del son (SAHOS)
Divendres, 28 Març 2014

La polisomnografia nocturna és el mètode d’elecció per al diagnòstic de la SAHOS (síndrome de l’apnea-hipoapnea obstructiva del son). És una prova costosa que requereix personal ben entrenat i tota una nit per a fer el diagnòstic. A més, en els pacients que requereixen tractament amb aplicació de pressió continua positiva a la via aèria (CPAP, o continuous positive airway pressure) es necessita un segon estudi per a establir la pressió necessària a la que ha de funcionar l’aparell.

Els estudis de nit partida són una alternativa per a evitar la incomoditat que pot suposar al pacient passar dues nits a la unitat del son: la primera nit per a fer una polisomnografia per diagnosticar la SAHOS i la segona per ajustar la pressió d’aire necessària per a evitar les apnees o hipoapnees obstructives del son. Els estudis de nit partida consisteixen en fer el diagnòstic a la primera mitat de la nit i ajustar el nivell òptim de pressió del CPAP en la segona meitat.

Un possible inconvenient dels estudis de nit partida és que la segona meitat de la nit sigui insuficient per a ajustar correctament la pressió de l’aparell de CPAP. Per això és important avaluar les apnees en les primeres hores de son i passar a aplicar el tractament amb CPAP en el cas de què el número d’apnees sigui superior a 40 per hora (SAHOS severa). Si no es fa així, es continua l’estudi basal tota la nit i es realitza una nova polisomnografia nocturna per a determinar el grau de pressió de CPAP suficient per evitar les apnees obstructives del son.

La Unitat del Son del Centre Mèdic Rambla Nova disposa de la tecnologia i el personal especialitzat per a realitzar els estudis polisomnogràfics amb la modalitat de nit partida (split-night). D’aquesta manera es pot realitzar el diagnòstic i tractament de la SAHOS amb un sol estudi polisomnogràfic nocturn en els casos de la SAHOS severa.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.