Esteu aquí

Inici » Son i adolescència

Son i adolescència

Son i adolescència

Dijous, 1 Agost 2013
Son i adolescència

En l’adolescència canvien les característiques del son: disminueixen les hores de son i apareix un endarreriment de la fase de son-vigília.

La disminució de les horesde son s’atribueix a un augment de la pressió psicosocial, amb factors com: l’ augment de l’autonomia personal, els problemes psicològics intra i interpersonals, la major demanda acadèmica, etc… Però també hi intervenen fenòmens físics, com els canvis de la secreció hormonal, com la melatonina, i una variació en la regulació del cicle son-vigília.

Durant l’adolescència es recomana dormir 9 hores. A la pràctica això no es compleix. S’estima que menys del 50% dels adolescents dormen un mínim de 7 hores. Un dèficit perllongat d’hores de son pot comportar una disminució de l’alerta, l’humor i la motivació; una reducció de la tolerància al dolor, i una menor capacitat cognitiva i de memòria.

Es coneix que en aquest període de la vida també hi ha un endarreriment de la fase de son-vigília, és a dir, que els adolescents tendeixen a anar-se’n a dormir més tard a la nit i es desperten més tard al matí. Això probablement es deu a un alentiment del sistema de regulació de la “pressió de son”. A més, hi ha un augment fisiològic en la propensió a tenir son, amb excés de cansament i somnolència matutina.

Un ritme de son-vigília irregular pot accentuar la dificultat en adormir-se, fins tard a la nit. De la mateixa manera, es pot produir una major fragmentació del son, amb despertars freqüents durant la nit; i facilitar l’aparició de moviments bruscos durant el son (mioclònies hipnagògiques).

Els estudis polisomnogràficsen adolescents mostren diverses diferències respecte a la infància. Baixa la proporció de son profund (fase N3) i son REM; i augmenta la proporció de son superficial (fase N2) fins arribar a valors similars als de l’adult. També desapareixen les característiques electroencefalogràfiques típiques de l’infància, com l’alentiment delta occipital, el ritme theta anterior de la somnolència i la hipersincronia hipnagògica.

Bibliografia bàsica:
[1] Gradisar M, Gardner G, Dohnt H. Recent worldwide sleep patterns and problems during adolescence: a review and meta-analysis of age, region, and sleep. Sleep Med. 2011 Feb;12(2):110-8.
[2] Jenni OG, Achermann P, Carskadon MA. Homeostatic sleep regulation in adolescents. Sleep. 2005 Nov;28(11):1446-54. PubMed PMID: 16335485.
[3] Mattice. Brooks. Lee-Chiong. Fundamentals of sleep technology.2012. LWW. Second edition.
[4] Carskadon MA, Acebo C, Seifer R. Extended nights, sleep loss, and recovery sleep in adolescents. Arch Ital Biol. 2001 Apr;139(3):301-12. PubMed PMID: 11330207.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.