Esteu aquí

Inici » El nen amb sobrepès a la escola: molt més que un problema de salut

El nen amb sobrepès a la escola: molt més que un problema de salut

El nen amb sobrepès a la escola: molt més que un problema de salut

Dilluns, 16 Setembre 2013
El nen amb sobrepès a la escola

Prenent com a referència el recent estudi ALADINO i els estàndards de la OMS, un 18.3% de nens són ja obesos (quasi 1 de cada 5) i un 26.2% (més d’un de cada 4) tenen sobrepès. Ens em acostumat a veure com a normals, els nens que abans anomenàvem “gordets”. La realitat però, és que no arribem ni a intuir els problemes reals que tenen aquests nens.

L’obesitat infantil es relaciona amb un conjunt de malalties poc freqüents a la infància, encara que els especialistes ja em començat a veure problemes com la resistència a la insulina o la tendència a diabetis, hipertensió o hipercolesterolèmia en alguns nens i adolescents obesos.

D’altres problemes però, els podem veure ja a la infància si hi prestem atenció. Aquets problemes, afecten molt més als nens que a les persones grans, perquè ells són molt mes febles. Estem parlant dels problemes de comportament, manca d’autoestima, mal rendiment escolar o esportiu.

El nen amb sobrepès te menys rendiment en l’esport, solen arribar dels últims a les curses i ningú no els vol als equips. Si finalment entren en algun equip esportiu, solen lesionar-se amb més facilitat i si pateixen alguna malaltia respiratòria com l’asma solen tenir més problemes.

Altres vegades, les manifestacions són més subtils i sorgeixen com un baix rendiment escolar, una mala adaptació a l’escola o problemes amb els companys. Tothom ha sentit a dir que “els nens són molt cruels” i realment no és així, encara que de vegades actuen de forma cruel sense adonar-se massa del mal que poden arribar a fer.

A l’adolescència aquests problemes es fan encara més grans perquè poques vegades l’adolescent reconeix que darrera de determinades conductes hi ha una mala acceptació de la pròpia imatge corporal.


Des del punt de vista dels pares

Hi podem fer alguna cosa?

El pitjor que es pot fer és no fer res, perquè el problema sempre sol empitjorar.

La segona cosa pitjor que podem fer és culpabilitzar al propi nen, perquè el farem sentir pitjor i el primer que farà es posar-se a la defensiva i el problema també empitjorarà.

Llavors?… Dietes?… Qui es capaç d’aguantar una dieta més d’un mes?…

Llavors, em d’aprendre tots a fer-ho diferent i a fer-ho més bé.

Tothom creiem que el que fem és el correcte en el tema d’alimentació o que la culpa la té l’altre, els avis, l’escola, els altres nens o del propi nen, el seu metabolisme el fet que sempre te gana o no li agrada res del que no engreixa gaire. Alguns cops si que hi poden haver problemes metabòlics però és molt poc freqüent i l’especialista ho detectarà.

La realitat és que ens hauríem de posar en una situació més positiva i pensar que hi ha algunes coses que potser podríem fer diferent. Descobrir quins són aquestes coses que podem canviar i reconduir-les és la base de la teràpia OBEMAT que es fonamenta en un Coaching motivacional basat en objectius i que és l’alternativa als milions de dietes, programes d’exercicis físic o els milers de productes màgics, que ens serveixen a la curta però que sempre fracassen a la llarga.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.