Esteu aquí

Inici » Sarcopenia, la pèrdua de massa i potència muscular en la gent gran

Sarcopenia, la pèrdua de massa i potència muscular en la gent gran

Sarcopenia, la pèrdua de massa i potència muscular en la gent gran

Divendres, 26 Febrer 2016

Des dels anys 80 la sarcopenia es defineix com la pèrdua de massa i potència muscular que es produeix sempre amb el pas dels anys.

La massa muscular disminueix de manera gradual entre un 3-8% cada 10 anys a partir dels 30 anys, accelerant-se a partir dels 60. Afecta un 55-60% dels homes i a un 45% de les dones de més de 75 anys.

Tot això contribueix a la discapacitat i a la pèrdua d’independència dels avis. A més, s’incrementa el risc de caigudes i fractures amb hospitalització i complicacions que són la sisena causa de mort en la gent de més de 65 anys. També afecta un increment progressiu del teixit gras amb un increment dels factors de risc cardiovascular com la HTA i la diabetis.

Causes de la sarcopenia
  1. Factors genètics
  2. Factors del sistema nerviós central: amb els anys es perden unitats motores de la medul·la i això dóna atròfia muscular.
  3. Factors musculars: disminueix la força de les fibres musculars i es redueix el nombre de cèl·lules musculars.
  4. Dèficit hormonal: per disminució de les hormones sexuals, testosterona i estrògens i dèficit de l’hormona del creixement.
  5. Pèrdua de pes: la gent gran per pes a expenses de la massa muscular.
  6. Estil de vida: per falta d’activitat física i sedentarisme.

El diagnòstic de la sarcopenia no és fàcil, ja que no hi ha mitjans de referència en la població sana.

Es fan servir tres criteris dels quals s’ha de complir el número 1 mes el 2 o el 3 per arribar al diagnòstic:

  1. Baixa massa muscular.
  2. Menys força muscular.
  3. Menor rendiment físic.
Tractament de la sarcopenia

No hi ha un tractament específic de la sarcopenia.

S’han estudiat tractaments hormonals amb estrògens, també amb hormona del creixement, tractaments nutricionals amb dietes riques en proteïnes, exercici físic amb resistència i inclús tractaments per incidir en el sistema immunitari. Però cap d’ells és del tot eficaç per la qual cosa el millor tractament és la prevenció.

Prevenció de la sarcopenia

Mantenir una activitat física adequada i sobretot fer exercici per potenciar la musculatura ha demostrat que es pot endarrerir o evitar la sarcopenia.

Fer aquests tipus d’exercicis dos o tres cops per setmana ha demostrat beneficis importants al cap d’uns dos o tres mesos de tractament inclús en persones de més de 90 anys. Augmenta la capacitat per caminar, pujar escales i sobretot contribueix a la continuïtat de la independència física.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.