Esteu aquí

Inici » Quan comencen a parlar els nens?

Quan comencen a parlar els nens?

Quan comencen a parlar els nens?

Divendres, 23 Desembre 2011

Els nens comencen a parlar normalment cap als 18 mesos, alguns diuen les seves primeres paraules a l’any i d’altres no comencen a parlar fins als dos o més.

Però això del parlar no us penseu que sigui tan fàcil! El parlar involucra diferents accions: escoltar, entendre, pensar, i voler i necessitar parlar. Segur que us heu trobat mares que diuen que elles ja entenen al seu nen! És clar, si de vegades només amb una mirada ja sabem el que ens vol dir el nostre fill, però d’aquesta manera no l’ajudarem a desenvolupar el seu llenguatge.

De la mateixa manera que els nens necessiten que els ajudem a caminar, també necessiten que els ajudem a parlar:

 1. Si el nen diu alguna paraula malament, contesta-li correctament. Per exemple, si ell diu “a toxe tencat” tu li pots dir: “oh, si! El cotxe s’ha trencat!”.
 2. Allarga el que hagi dit el nen. Per exemple, si ell diu “nina” tu li pots dir: “la nina porta un vestit molt bonic, no?”.
 3. Mireu contes junts i aneu explicant les imatges.
 4. Canteu cançons.
 5. Augmenta el vocabulari del nen donant-li diferents opcions: “vols cireres o maduixes?”.
 6. Ell ha d’arribar a parlar com tu, no tu com ell! Per molt graciós que sigui que faci “zopes”, no facis com ell!
 7. Fes-li fixar-se amb els diferents sons del carrer (els cotxes, les grues…) o de casa (el telèfon, la batedora, la rentadora…).
 8. Imiteu vosaltres mateixos els diferents sons (d’objectes, d’animals…).
 9. Cada objecte té el seu nom, no n’inventeu de nous, que ja té prou feina (el gos és el gos, i no un guau-guau).
  Sobretot el que s’ha de tenir és paciència. En les primeres edats (2 anys) els nens entenen molt més del que poden dir. Dóna-li temps per a parlar, que no hi hagi moltes distraccions i sempre contesta-li d’alguna manera quan et digui alguna cosa.

Tot això ajudara a anar estimulant el desenvolupament del seu llenguatge.

Font: “Com facilitar el desenvolupament del llenguatge”, publicat pel Comitè d’Enllaç Permanent dels terapeutes de la parla / logopedes de la UE (“Dépliants concernant l’aide au développement du langage chez votre enfant”, Comité Permanent de Liaison des Orthophonistes/Logopèdes de l’Union Européenne www.cplol.eu).

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.