Esteu aquí

Inici » La pubertat

La pubertat

La pubertat

A quina edat és massa d’hora? I a quina massa tard?

Dimecres, 2 Gener 2013
La pubertat

“La meva filla ja comença a fer ‘el canvi’… Això vol dir que aviat li vindrà la regla? No és encara molt jove per a això?”

“El meu fill és encara molt nen, mentre que els altres ja s’estan desenvolupant…”

“En quina edat és normal que un nen o una nena comenci el desenvolupament puberal?”

Es pot fer alguna cosa per a endarrerir o avançar la pubertat?

El desenvolupament puberal és l’última etapa del creixement i, en la majoria de casos, les diferències en el moment de començament no solen comportar cap problema. Alguns cops però, aquestes diferències són degudes a trastorns hormonals o bé poden ser la causa de problemes en l’àmbit psicològic.

Quina seria doncs la normalitat pel que fa a l’inici de la pubertat?

Nenes

Les nenes solen començar la pubertat fins a 2 anys i mig abans que els nens. Per les nenes, podria ser normal començar-la a partir dels 8 anys, tot i que entre els 8 i 9 anys es considera una pubertat avançada i s’hauria de valorar mèdicament. Si la comencen abans dels 8 anys ho ha de valorar un especialista.

Un cas especial serien els nens adoptats perquè, segons la procedència, podrien començar-la més aviat o més tard. A més, existeix el problema afegit de saber si la data de naixement que consta és o no la real. El desenvolupament precoç pot ser un factor més que dificulti la seva adaptació, i alguns cops s’ha de valorar l’opció d’endarrerir-la amb un tractament.

Les nenes, a diferència dels nens, no solen començar la pubertat molt tard i haurien d’haver-la començat abans dels 13 anys. De no ser així caldria posar en marxa un estudi per tal de trobar-ne la causa.

Nens

Els nens, en canvi, solen ser tardans pel que fa a l’inici de la pubertat. Normalment no l’haurien de començar abans dels 9 o 10 anys.

El començament precoç de la pubertat en un nen sol ser un signe d’alarma que cal estudiar.

Per contra, els nens poden començar la pubertat tard, fins als 14 anys, i això els dona un marge de desenvolupament que es pot allargar fins els 16 o 17 anys. Això, que en principi pot ser normal a nivell físic, molts cops representa un greu problema a nivell psicològic perquè pot interferir tant en la pràctica esportiva com en la integració en els grups d’adolescents.

Es pot fer alguna cosa?

Actualment hi ha tractaments mèdics tant per a endarrerir o frenar la pubertat, com per a estimular el seu inici. Tots aquests tractaments han de ser posats després d’un correcte diagnòstic de la causa i sempre que hi hagi una indicació mèdica clara.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.