Esteu aquí

Inici » Signes d’alerta en problemes de llenguatge en nens

Signes d’alerta en problemes de llenguatge en nens

Signes d’alerta en problemes de llenguatge en nens

Divendres, 23 Desembre 2011

Sovint els logopedes ens trobem en el dia a dia amb pares que ens consulten sobre la parla dels seus fills: “és que els nens de la seva classe parlen més…”, o “el seu germà a la seva edat parlava més…”.

Com podem saber si el nostre fill parla prou bé per a la seva edat? Tot seguit s’enumeren uns signes d’alerta a tenir en compte amb els nostres fills.

Fins als 2 anys

Fixeu-vos si no fa cas dels sorolls. Als 15 mesos encara no ha dit cap paraula. No es fa entendre (ni per sons ni per gestos). Pateix d’otitis sovint.

Cap als 2 anys i mig

Fixeu-vos si només fa servir paraules soltes. Sembla que no aprengui paraules noves. Sembla que no ens entengui el que li diem.

Cap als 3 anys i mig

Fixeu-vos si el nen no fa frases senzilles. No pren la iniciativa per comunicar-se. No entén frases relacionades amb temes familiars. Només l’entenen les persones més properes (pare, mare).

Cap als 4 anys i mig

Fixeu-vos si parla amb frases mal construïdes. No utilitza els articles i preposicions. Omet diverses lletres dins de la paraula (“a nina ta tota taua” per “la nina està sota de la taula”). Simplifica les paraules (“tota” per “pilota”).

Cap als 5 anys

Fixeu-vos si no pronuncia tots els sons correctament. Canvia les lletres dins de les paraules. No sap explicar coses senzilles i recents.

Cada nen és un món i té la seva pròpia evolució. Si creiem que el nostre fill té dificultats, millor consultar al logopeda.

Font: Taula de Detecció de Signes d’Alerta en el Desenvolupament Comunicatiu elaborada pel Col·legi de Logopedes de Catalunya

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.