Esteu aquí

Inici » Què és l'osteoporosi?

Què és l'osteoporosi?

Què és l'osteoporosi?

Dijous, 19 Juny 2014

L’Osteoporosi és una malaltia que fa que els ossos es debilitin i es tornin més propensos a les fractures, sobretot a les zones del maluc, la columna i el canell.

S’estima que una de cada 3 dones i un de cada 12 homes de més de 50 anys pateixen osteoporosi. Aquesta malaltia és responsable de milions de fractures anualment.


Factors de risc d’Osteoporosi:

 1. Ser dona, d’ètnia caucàsica o asiàtica.
 2. Menopausa (per disminució de les hormones estrogèniques).
 3. Antecedents familiars d’Osteoporosi o fractures.
 4. Poca ingesta de calci i vitamina D.
 5. Alguns fàrmacs (exemple: corticoides).
 6. Falta d’exercici físic.
 7. El consum de tabac i alcohol.
Quins símptomes té l’osteoporosi?

Se la coneix com “la malaltia silenciosa” perquè la pèrdua d’os passa sense donar cap senyal. Pot ser que es diagnostiqui osteoporosi després d’una fractura per un gest brusc, ensopegada o caiguda.

Com es diagnostica l’Osteoporosi?
Densitometria Òssia

La prova de la densitat mineral òssia (densitometria òssia o DEXA) és la millor manera de diagnosticar l’osteoporosi, avaluar el risc potencial de fractura i verificar l’evolució dels tractaments. És una prova ràpida, senzilla i segura de realitzar. No requereix cap preparació especial.


Es pot prevenir l’osteoporosi? Quin és el seu tractament?

Les recomanacions generals per prevenir l’osteoporosi són les següents:

 1. Una dieta rica en calci i vitamina D.
 2. Fer exercici físic de manera habitual.
 3. Evitar el tabac i l’alcohol.
 4. Tractaments farmacològics.

A les instal·lacions del Centre Mèdic Rambla Nova comptem amb un Densitòmetre Lunar Bravo (GE) d’última generació per al diagnòstic d’osteopènia i osteoporosi. Si voleu saber-ne els detalls, poseu-vos en contacte amb el centre.

Bibliografia bàsica
[1] E. M. Lewiecki, «In the clinic. Osteoporosis», Ann. Intern. Med., vol. 155, n.º 1, pp. ITC1-1-15; quiz ITC1-16, jul. 2011.
[2] National Osteoporosis Foundation (NOF), «Clinician’s Guide to Prevention and Treatment of Osteoporosis». Washington, DC, 2010.
[3] The North American Menopause Society, «Management of osteoporosis in postmenopausal women: 2010 position statement of The North American Menopause Society», Menopause, vol. 17, n.º 1, pp. 25-54; quiz 55-56, feb. 2010.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.