Esteu aquí

Inici » Obesitat infantil, un tractament amb els millors resultats: OBEMAT

Obesitat infantil, un tractament amb els millors resultats: OBEMAT

Obesitat infantil, un tractament amb els millors resultats: OBEMAT

Dimecres, 5 Setembre 2012
Obesitat infantil, mètode OBEMAT

El passat juliol de 2012 varem publicar a la revista oficial de la Societat Espanyola de Pediatria un article especial d’investigació 1, on proposem i avaluem un nou mètode que vam dissenyar per tractar l’obesitat infantil en les circumstancies més difícils.

Aquest mètode, que vam batejar amb el nom d’OBEMAT (OBEsity, Motivational, Adolescence Therapy), ha demostrat ser el més eficaç dels publicats internacionalment fins el moment. Aquesta alta eficàcia no és només perquè aconsegueix els majors descensos de pes, sinó perquè és capaç de controlar el colesterol, la resistència a la insulina o la tensió arterial.

La base de la metodologia OBEMAT és entendre les causes reals que ens porten a guanyar pes, per tal de poder actuar sobre elles.

La teràpia motivacional fa temps que s’utilitza pel tractament d’addiccions, amb bons resultats. En el nostre cas, l’hem adaptat a les circumstàncies relacionades amb l’augment de pes a la infància sota un control mèdic especialitzat.

A cada visita d’OBEMAT es pacten uns objectius de pes, alimentació i exercici basats en l’anàlisi de les possibilitats reals de cada persona i família. Això garanteix els petits èxits que ens porten a un reforç positiu i a nous èxits. S’estableix així una espiral positiva que condueix cap un alt nivell de motivació. A més, es treballa el que s’anomena “control per a l’estímul”, que considera a la família i a l’entorn com a peces fonamentals de l’èxit del tractament.

OBEMAT té una durada d’un any i planteja visites mensuals en les que cada dia es treballa un tema estudiat per ajudar a realitzar una alimentació correcta integrada dintre d’unes activitats físiques diàries. A més, s’avaluen els objectius plantejats en la visita anterior i se’n plantegen de nous segons els resultats obtinguts.

Quan comparem l’eficàcia d’aquest mètode amb d’altres publicats, ens adonem que els resultats que obtenim amb OBEMAT arriben a disminucions en l’Índex de Massa Corporal (relació entre el pes y l’alçada) de fins a 0.8 Desviacions Estàndard (DE és una unitat de mesura estadística que analitza els canvis, en aquest cas de pes) en quasi el 80% de pacients, mentre que els estudis publicats internacionalment no aconsegueixen abaixar l’Índex de Massa Corporal més de 0,30-0,35 DE. Això significa que OBEMAT aconsegueix una disminució de pes de molt més del doble de tots els altres mètodes publicats.

[1] A. Feliu Rovira, N. París Miró, M. Zaragoza-Jordana, N. Ferré Pallàs, M. Chiné Segura, F. Sabench Pereferrer, J. Escribano Subias, “Eficacia clínica y metabólica de una nueva terapia motivacional (OBEMAT) para el tratamiento de la obesidad en la adolescencia”. Anales de pediatría, Jul. 2012.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.