Esteu aquí

Inici » Lactància materna

Lactància materna

Lactància materna

Divendres, 31 Juliol 2015

La llet materna és el millor aliment per al lactant durant els primers mesos de vida, proporcionant tota l’energia i els nutrients que necessita durant els primers mesos de vida i segueix aportant-los almenys la meitat de les seves necessitats nutricionals durant la segona meitat del primer any i fins a un terç durant el segon any de vida.

És molt important per al seu adequat creixement i desenvolupament físic i des del punt de vista afectiu li assegura l’establiment d’un gran vincle mare-fill. A més de protegir el nadó de malalties infeccioses i cròniques.

L’OMS recomana la lactància materna exclusiva durant sis mesos, la introducció d’aliments apropiats per a l’edat a partir de llavors, i el manteniment de la lactància materna fins als 2 anys o més.

El gran avantatge de la llet materna ve determinat especialment per la seva composició, que s’adapta a les necessitats del lactant i varia al llarg de la lactància, al llarg del dia, i fins i tot al llarg de cada presa.

El calostre és la primera llet, és més groguenca conté gran quantitat de proteïnes i immunoglobulines (substàncies anti infeccioses) i aporta gran quantitat de calories en petit volum. És l’aliment ideal per als primers dies, ja que la mida de l’estómac del nadó és petit i necessita realitzar preses freqüents de poca quantitat.

La composició de la llet també canvia durant la presa. A la primera part de la presa, la llet conté més aigua i sucre, així satisfà la set del nadó. Després, augmenta gradualment, el seu contingut en greix, aportant més calories que sadollen la criatura. Per això és important i recomanat que el nadó acabi de mamar d’un pit abans d’oferir l’altre. És aconsellable començar cada presa pel pit del qual no va mamar o del que va mamar menys en la presa anterior.

A partir del primer dia de vida que és habitual és que el lactant mami sovint, unes 8-12 vegades al dia o més i que les preses siguin irregulars i més freqüents a la nit. El principal estímul per a la producció de llet és la succió del nen i el buidatge del pit, per això, com més vegades mami més quantitat de llet es produirà. La llet no es gasta, com més pren el nadó, més produeix la mare.

És important oferir el pit a demanda, sempre que el nadó ho requereixi i tot el temps que vulgui.

El nadó sa que mama adequadament i a demanda, no necessita altres líquids diferents de la llet materna.

La dona que alleta no necessita dietes especials. La millor alimentació prové d’una dieta sana i variada.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.