Esteu aquí

Inici » Hèrnia, què és i com es tracta?

Hèrnia, què és i com es tracta?

Hèrnia, què és i com es tracta?

Divendres, 23 Desembre 2011
Hèrnia, què és i com es tracta?
Què és una hèrnia?

Una hèrnia és un defecte o debilitat de la paret abdominal per on es forma una protrusió del contingut de la cavitat abdominal, generalment nanses intestinals.

Quins tipus d’hèrnia existeixen?

Hi ha diversos tipus d’hèrnies ja que hi ha diverses zones de debilitat a la paret abdominal.

Les hèrnies més freqüents són:
• Hèrnia inguinal: la més freqüent (75% aproximadament), es nota una protuberància o bony a nivell de la regió inguinal.
• Hèrnia umbilical: protrusió pel melic.
• Hèrnia epigàstrica: protrusió a la línia mitjana de l’abdomen entre el melic i l’esternum.
• Hèrnia incisional: protrusió a travès d’una cicatriu prèvia. També és coneguda com eventració.

Per què es produeix una hèrnia?

Les hèrnies es produeixen en les zones dèbils de la paret muscular. Moltes surten desprès de realitzar esforços, encara que alguna també es produeix per l’augment excessiu de pes. En ocasions poden ser congènites, de naixement.

Quins són els signes-símptomes d’una hèrnia?

La majoria de les hèrnies produeixen molèsties. Els símptomes més freqüents són dolor o coïssor a la zona de l’hèrnia, en especial amb certs esforços encara que alguns pacients refereixen aquestes molèsties simplement al caminar.

El pacient nota sobretot, un bony que surt o augmenta de mida amb certs esforços. Quan progressa l’hèrnia sempre és fora.

Com es diagnostica una hèrnia?

La majoria de les vegades es diagnostiquen amb l’exploració física que el cirurgià realitza al pacient. Al mirar i palpar la zona, generalment quan es realitza algun esforç s’evidència la sortida de l’hèrnia. Al palpar la zona també es nota el defecte de la paret abdominal.

En algunes ocasions pot ser necessari realitzar alguna proba d’imatge com ecografia o TAC.

Com es tracta una hèrnia?

El tractament definitiu sempre és quirúrgic i consisteix en la reintroducció del contingut abdominal i reparació o reforç de la paret abdominal.

Per al reforç de la paret s’utilitza una pròtesi, coneguda com a malla, de material sintètic que ajuda a la cicatrització i reforç del defecte de la paret sense ocasionar tensió als teixits i permet una recuperació ràpida i còmoda.

En alguns casos aquesta intervenció es pot realitzar per via laparoscòpica.

Quina convalescència precisa?

La recuperació sol ser ràpida i varia en funció de cada pacient segons la seva edat, malalties associades, mida de l’hèrnia… El dolor postoperatori es controla amb analgèsics i és poc intens. Es recomana evitar fer esforços durant les primeres 4 setmanes.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.