Esteu aquí

Inici » Problemes amb el gluten?

Problemes amb el gluten?

Problemes amb el gluten?

Dilluns, 1 Octubre 2012
Problemes amb el gluten?

El gluten és una proteïna present en alguns cereals (blat, ordi i sègol). La seva ingesta pot ser perjudicial per a un grup de persones especialment sensibles, provocant quadres com:

1. Celiaquia. En aquest cas, el gluten produeix una varietat de símptomes localitzats principalment en l’aparell digestiu, com diarrea, restrenyiment, dolor abdominal, anorèxia, vòmits, incomoditat o sensació de plenitud després dels àpats, distensió abdominal, excés de ventositats. També podem veure alteracions a la pell, en els ossos o en la sang, cansament o dolors articulars, entre d’altres. El diagnòstic es realitza mitjançant anàlisis específiques i, eventualment, la realització d’una biòpsia intestinal. El diagnòstic precoç és important per poder evitar complicacions a llarg termini. A més, cal fer un estudi als familiars de primer grau, perquè el risc de patir la celiaquia (o una altra malaltia autoimmune), és més elevat.

2. Hipersensibilitat al gluten. En aquest grup s’inclouen una sèrie de pacients que no compleixen criteris estrictes de celiaquia, però que només es troben bé seguint una dieta sense gluten. És un diagnòstic d’exclusió (un cop eliminades altres causes), relativament nou i molt de moda actualment, de manera que de vegades es tendeix a sobre-diagnosticar.

3. Al·lèrgia al blat. Menys freqüent que els anteriors. Aquí el gluten provoca reaccions generalment immediates, similars a les produïdes per altres aliments com la llet o l’ou. El diagnòstic es realitza mitjançant una anàlisi de sang i/o unes proves cutànies (Prick test).

El tractament en tots aquests processos suposa la retirada estricta del gluten de la dieta, de manera temporal en alguns casos i de per vida en altres. Per això és molt important que el diagnòstic sigui realitzat per un professional expert en el tema, i encara més ara que el protocol a seguir en el cas de la celiaquia als infants permet, per primer cop, la possibilitat de no realitzar biòpsia intestinal en tots els casos.

A la Unitat de Gastroenterologia Pediàtrica tenim àmplia experiència en aquest camp, de manera que si teniu dubtes respecte al diagnòstic, creieu que el gluten no se li està assentant bé al vostre fill o pertanyeu a una família de risc i no sabeu quan i com introduir el gluten en la dieta del vostre nadó, estarem encantats d’ajudar-vos.

Fotografia: FreeDigitalPhotos.net.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.