Esteu aquí

Inici » Els trastorns psicològics més comuns a l'estiu

Els trastorns psicològics més comuns a l'estiu

Els trastorns psicològics més comuns a l'estiu

Divendres, 12 Juliol 2013

En termes generals, a l’estiu, el fet de tenir més hores de llum fa que tothom estigui més actiu i alterat. Hi ha estudis que corroboren que l’exposició directa de la llum altera el nostre cervell, estimulant-lo. El clima és ben sabut que també afecta. Així, la calor, i especialment la humitat, provoquen irritabilitat i tensions en les relacions més properes.

L’any 2003 es va estudiar com l’onada de calor que es va patir va provocar l’augment del consum de substàncies tòxiques i episodis de major agressivitat en les consultes d’urgències.

El Trastorn Afectiu Estacional

Encara que es presenta majoritàriament a la tardor i a l’hivern, darrerament s’ha descobert com també hi ha un petit percentatge de persones que, a l’estiu, pateixen símptomes com dormir menys, menjar menys i un estat d’ànim irritable, que es podrien considerar deprimides.

Però si hem de detectar trastorns específics que tinguin una relació directa amb aquesta època de l’any ens trobem habitualment amb:

• Principalment tots aquells trastorns que estan relacionats amb la pròpia imatge, com ara:
  - La Dismòrfia Corporal, en la què la imatge real està distorsionada i la persona s´obsessiona amb una part concreta del seu cos.
  - La Vigorèxia, o l’obsessió per un excessiu culte al cos, desenvolupant desmesuradament la musculatura.
  - La Tanorèxia, que seria una exposició desproporcionada al sol, abusant de productes i mètodes de bronzejat, de forma compulsiva, perillant la salut greument.
• D’una altra banda, si l’estiu ve acompanyat del període vacacional, es detecten altres condicionants.

Els trastorns de llarga evolució o que estan en tractament psicològic “també fan vacances”, el fet de sortir més, tenir més activitats, descansar de tensions laborals, fa que es detecti una petita milloria temporal.

Les vacances aniran molt condicionades per la capacitat que tingui la persona de flexibilitzar i aprendre a relaxar-se. Moltes persones, en època de vacances, viuen malament el trencament de la rutina i el fet de passar més hores en família pot provocar tensions i conflictes en la parella o en la necessitat dels nens de demanda constant. Per això, igual que es diu “al mal temps, bona cara”, podríem afegir “i en època de calors, més paciència”.

Bon estiu a tothom!

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.