Esteu aquí

Inici » Menjar bé i el rendiment escolar

Menjar bé i el rendiment escolar

Menjar bé i el rendiment escolar

La importància d’un bon esmorzar

Dimecres, 19 Desembre 2012

Els nostres fills necessiten una alimentació adequada i equilibrada per créixer sans en tots els aspectes. Està demostrat que en infants que han patit una desnutrició crònica, el coeficient intel·lectual es veu clarament afectat. Els nens mal alimentats (ja siguin massa prims, amb sobrepès o obesos) tenen un risc de fracàs escolar molt alt. L’adquisició de bons hàbits alimentaris evita problemes a llarg termini com ara l’obesitat o el dèficit de nutrients essencials pel creixement. En èpoques de sobre-esforç és quan aquests bons hàbits són més necessaris, ja que el rendiment depèn molt de les “reserves” que aquell nen o nena tenen. Realitzar una reeducació alimentària, tant a pares com a fills, valorar els possibles dèficits de nutrients i si convé donar algun tipus de suplement, són elements clau per millorar el rendiment escolar. L’esmorzar és un dels àpats més importants i representa l’àpat que posa en marxa al nen/a i contribueix a repartir l’energia al llarg del dia. Esmorzar poc o gens fa que molts cops un nen estigui 12 hores sense menjar; això produeix unes adaptacions del cos:

• Es produeix un augment de la resistència a la insulina (relacionada amb l’obesitat a llarg termini).
• Es poden produir nivells elevats de cossos cetònics (cetona), que produeix un estat de desconfort, mareig i nàusees, i disminueix la capacitat de concentració i rendiment.

El fet de no esmorzar a casa també fa que a mig matí s’ingereixin quantitats de menjar i de calories excessives, el que predisposa també a estats d’obesitat. S’ha comprovat que un percentatge molt elevat de nens obesos quasi bé no esmorza, o no menja res fins l’hora del dinar. Per això és important realitzar 5 àpats al dia, de forma repartida segons l’organització familiar, evitant dejunis perllongats. Cal evitar la brioixeria i productes prefabricats, ja que són rics en greixos animals saturats i no serveixen com a “gasolina” en situacions com ara estar atent a classe, els exàmens o l’esport. També és important que el nen/a estigui ben hidratat, bevent suficient aigua i evitant els productes ensucrats i amb gas. Finalment, és importantíssim que el nen/a descansi per la nit les hores necessàries (9-10 hores).

Què es pot fer per realitzar un esmorzar saludable

• Menjar assegut i sense presses, llevant el/la nen/a 15 minuts abans de l’habitual si és necessari. Així també anirà una mica més despert o activat a l’escola.
• Assegurar la fruita (natural o fruits secs), un làctic (llet o iogurt) i un farinaci (cereals, pa torrat o entrepà).
• Prendre un mos per l’escola: una poma, un petit entrepà (gall d’indi, formatge), un plàtan…

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.