Esteu aquí

Inici » L’Hormona de Creixement

L’Hormona de Creixement

L’Hormona de Creixement

Dimecres, 7 Març 2012
Hormona de creixement

“M’han dit que a l’escola hi ha un nen que era molt baixet i li estan donant Hormona de Creixement”.

“Què és això de l’Hormona de Creixement? A qui se li pot donar? Té efectes secundaris? Per què serveix? Com s’administra?”

Molts pares estan preocupats per l’alçada dels seus fills perquè són els més petits de la classe, els confonen amb nens d’1, 2 o fins i tot 3 anys mes petits, o simplement perquè els pares o germans són alts i ells són molt més baixos.

Els hi preocupa perquè això els afecta a nivell físic, perquè a molts esports estan discriminats tot i que són prou bons, i també els afecta a nivell d’estat d’ànim i autoestima.

En quins casos està indicada?

En primer lloc cal dir que l’Hormona de Creixement, tot i que és molt efectiva, només ho és en un petit nombre de casos que tenen uns criteris molt ben establerts.

Normalment els pediatres controlen perfectament el creixement dels nens i, en el cas que un nen creixi malament, n’investiguen les possibles causes. Per saber si un nen necessita Hormona de Creixement s’han de fer però estudis especialitzats que inclouen molts cops estudis genètics, l’anàlisi de la maduració dels ossos i tests funcionals d’estímul d’aquesta hormona.

Actualment l’Hormona de Creixement és molt segura i s’administra 1 cop al dia de forma subcutània (com la insulina). Les indicacions autoritzades al nostre país són les següents:

 1. Nens que quan varen néixer ja eren petits o tenien baix pes i als 4 anys d’edat no han recuperat l’alçada que els corresponia.
 2. Nens que han disminuït el seu ritme de creixement en els que es demostra que tenen una manca d’Hormona de Creixement.
 3. Nens que tenen altres problemes:
  1. Insuficiència Renal Crònica
  2. Malaltia de Prader-Willi: que es caracteritza per una obesitat molt important a més d’altres trets molt típics.
  3. Síndrome de Turner: nenes amb una alteració cromosòmica que fa que siguin molt baixetes i no desenvolupin la pubertat.
  4. Alteració del Gen SHOX: que és una alteració genètica que, a més de donar talla baixa, pot associar-se a algunes alteracions dels ossos.

En altres països hi ha acceptades altres indicacions com la talla baixa idiopàtica, que és aquella talla baixa que no té cap causa demostrable.

En la majoria de casos però, no és necessari el tractament amb Hormona de Creixement perquè es tracta de variants normals com la talla baixa familiar o creixements endarrerits que després es recuperen.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.