Esteu aquí

Inici » Cigarretes electròniques

Cigarretes electròniques

Cigarretes electròniques

Divendres, 18 Octubre 2013
Cigarretes electròniques
És segur el seu us?

El tabac segueix sent una de les preocupacions de la medicina actual, no sols pels problemes respiratoris que provoca sinó per ser la primera causa del càncer de pulmó. Sembla que progressivament s’intenta trobar solucions alternatives per deixar de fumar, d’aquí que en els darrers anys s’ha donat pas a la comercialització de les cigarretes electròniques sense tenir en conte la seguretat d’aquests aparells. Però, és una bona solució?

No hi ha estudis que demostrin la seguretat en el consum de les cigarretes electròniques, especialment en el seu ús a llarg termini, per això l’OMS recomana als consumidors que no l’utilitzin fins que es comprovi científicament la seva utilitat.

Què és la cigarreta electrònica?

És un aparell electrònic amb forma de cigarreta, puro o pipa que vaporitza una barreja de nicotina, propilenglicol i altres compostos químics i s’utilitza inhalant el vapor produït tot simulant l’ús de les cigarretes convencionals.

Què conté el líquid recarregable?

Segons els fabricants, el líquid recarregable conté nicotina (habitualment entre 6 i 24 mg), però depenent de les marcas, poden arribar a 100 mg. Altres substàncies són el propilenglicol, un alcohol usat com a additiu en aliments i en alguns fàrmacs en forma de nebulitzadors o inhaladors i additius alimentaris que donen diferents sabors. Degut a la falta de regulació i de controls de qualitat, la composició pot variar entre les diferents marques i poden contenir altres substàncies tòxiques que no surten en les etiquetes.

Quins efectes secundaris pot tenir?

El principal és l’efecte irritant del propilenglicol inhalat que dona sequedat de boca i irritació de la boca i la gola, a més de les contraindicacions pròpies de la nicotina.

Les cigarretes electròniques generen vapor i això fa pensar als consumidors que el seu ús és inofensiu, però fins al moment no hi ha estudis sobre els efectes de l’exposició passiva al vapor exhalat.

Són eficaces les cigarretes electròniques per deixar de fumar?

No hi ha assajos clínics controlats sobre l’eficàcia de les cigarretes electròniques, ni per deixar de fumar ni per reduir els danys.

Les cigarretes electròniques son fàrmacs per deixar de fumar?

Actualment, les cigarretes electròniques no es consideren fàrmacs per deixar de fumar. Els únics fàrmacs de primera línia amb indicació per deixar de fumar són els substitutius de nicotina (pegats, xiclets i comprimits de nicotina), el bupropió i la vareniclina. De moment, aquests són els fàrmacs que podem aconsellar com a professionals sanitaris.

Es poden utilitzar als llocs públics?

No hi ha cap normativa legal sobre l’ús de cigarretes electròniques per la qual cosa s’està emprant com a alternativa a fumar tabac en els llocs on està prohibit, d’aquí que la Xarxa Catalana d´Hospitals sense Fum recomani aplicar la mateixa normativa a les cigarretes electròniques.

Si tens dubtes o vols deixar de fumar i no saps com fer-ho al CMRN et podem ajudar.

 

La web de Centre Mèdic Rambla Nova té un caràcter divulgatiu i en cap cas substitueix la relació metge-pacient. Davant de qualsevol dubte, consulti amb el seu metge.